Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup'a göre Obama yönetiminin ultra hafif ham petrol ihracatını hükümet onayı olmaksızın mümkün kılması, kaya gazı petrolü sondajlarını artırarak, Suudi Arabistan'ın ABD üretimini azaltma stratejisini boşa çıkartabilir ve petrol piyasasının daha da zayıflamasıne neden olabilir.

ABD hükümetinin dün yayımladığı kılavuzda, kondensat olarak bilinen ham petrol türünün, petrolü oluşturan hidrokarbonları ayıran damıtma kulesinden geçirilmesi halinde, ihraç edilebileceği belirtiliyordu. Ed Morse öncülüğündeki Citigroup analistlerinin raporuna göre bu durum 2015 sonuna kadar yurt dışına satılmaya hazır olan arzı günlük 1 milyon varile kadar çıkarabilir.

Kaya gazı petrolü devrimi sayesinde ABD'deki üretimin 30 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına rağmen, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nü (OPEC) geçen ay Suudi Arabistan önderliğinde üretim kotasını sabit bırakma kararı aldı. Bu karar OPEC'in yüksek sondaj maliyeti olan bazı şirketleri devre dışı bırakmak için fiyatların düşmesine izin verdikleri söylentisini artırmıştı.

Citigroup raporunda "ABD'li üreticiler düşen fiyatlar nedeniyle sermaye giderlerini azaltmak için baskıyla karşı karşıyalar. Şimdi ise ihracat imkanı ile petrol piyasaları daha da zayıflayabilir ve Suudi Arabistan'ın ABD üretimini düşürme çabalarını boşa çıkarabilir" denildi.

Bankaya göre hali hazırda günlük 200 bin varil olan ABD ihracat kapasitesi, 2015 ortasında 500.000 varile çıkabilir.