Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine göre OPEC’in petrol üretimi Aralık ayında yüzde 1’den az gerileyerek, 12 üyeli grubun fiyatlardaki düşüşün ardından üretimi azaltmayı reddetme kararı almasından bu yana ilk kez aylık bazda düşüş kaydetti.

Bloomberg anketine katılan petrol şirketleri, üreticiler ve analistlere göre Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) tarafından gerçekleştirilen petrol üretimi günlük olarak 122,000 varil veya yüzde 0.4 gerileyerek geçtiğimiz ay 30.239 milyon varile geriledi. Petrol üretimindeki düşüşe Suudi Arabistan, Libya ve Birleşik Arap Emirlikleri öncülük etti.

Brent ve Batı Teksas türü ham petrol (WTI) 31 Aralık’ta Mayıs 2009’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi ve 2008’den bu yana en kötü yılı kaydetti. OPEC, 27 Kasım’da Viyana’da gerçekleştirilen toplantıda üretim kotasını sabit tutma kararı almıştı. OPEC kararı, petrol fiyatındaki düşüş ile birlikte ABD’nin petrol üretiminin yavaşlayacağı spekülasyonlarına yol açtı. ABD’de petrol üretimi 30 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşiyor.

U.S. Bank Wealth Management ulusal yatırım danışmanı Dan Heckman, “Büyük petrol üreticileri fiyatları desteklemek için eninde sonunda üretimde kayda değer düşüşlere gidecekler. Bu büyük arz fazlasını ortadan kaldırmak zaman alacak” dedi.

Suudi Arabistan üretimi geçtiğimiz ay günlük bazda 150,000 varil düşürerek ortalama 9.5 milyon varile çekti. Konu ile ilgili bilgi sahibi bir kişinin verdiği bilgiye göre Suudi petrolüne Asya’dan gelen talep zayıf.