Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri üçüncü yıllık kazancın ardından imalat sanayisinin yavaşladığını gösteren veri ile geriledi. Tahviller ve dolar Fed'in faiz artırmaya yaklaşması ve diğer merkez bankalarının teşvikleri artırması ile ralli yaptılar. Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 11:46'da yüzde 0.4 geriledi. Apple Nasdaq 100 Endeksi'ni yüzde 0.6 aşağı çekti. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düşüş yaşarken, euro dolar karşısında 4,5 yılın en düşük seviyesine geldi. Dolar ise 16 önemli para biriminin tümü karşısında yükseldi. 5 yıllık Almanya tahvil faizi ilk kez 0'ın altına indi. 10 yıllık ABD tahvil faizi ise 6 baz puan düşerek yüzde 2.11 oldu.

ABD'de imalat sanayi, Aralık'ta yavaşlayarak, yıl sonunda daha sürdürülebilir büyüme dönemine girildiğini gösterdi. Institute for Supply Management'ın imalat sanayi endeksi Kasım'daki 58.7'nin ardında Aralık'ta 55.5 ile 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Endeks Ekim'de 3 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 57.5 olmuştu.

AMB Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi’ndeki deflasyon riskini göz ardı edemeyeceğini belirterek geniş ölçekli parasal genişleme olasılığının arttığı sinyali verdi. Bugün açıklanan veriye göre Euro Bölgesi'nde imalat sanayi Aralık'ta beklentinin altında genişledi. ABD'de ise ISM imalat sanayi endeksi açıklanacak. 

(12:35'te güncellendi)