Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

HSBC Türkiye Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Aralık'ta Eylül'den bu yana en düşük seviye olan 51.4'e gerilerken, Kasım'da dokuz ayın en yüksek seviyesi olan 52.2 seviyesindeydi.

Yayımlanan raporda endeksin nispeten daha zayıf bir hızda da olmasına rağmen, Türkiye imalat sektörünün iyiye doğru gidişatının 2014 yılının son ayında da devam ettiği belirtilirken, mal üretim sektöründe istihdamın son üç yılın en yüksek seviyesinde ölçüldüğüne dikkat çekildi. 

PMI, üst üste beşinci ayda da daralma ve genişleme arasındaki çizgi nokta olarak kabul edilen 50.0 değerinin üzerinde gerçekleşirken, tarihi ortalama olan 51.0’in üzerinde seyretmeye devam etti. 

HSBC Türkiye Baş Ekonomisti Melis Metiner, "İmalat sanayindeki toparlanma Aralık ayında da devam etti. Üretim hacmi, alınan siparişler ve ihracat için alınan siparişler ay içinde arttı, fakat toplam üretim hacminin artış hızı Kasım ayına göre daha yavaştı. Enflasyonist baskılar ise azalmaya devam etti. Çıktı fiyat endeksinin artış hızı 2012 yılının Ağustos ayından beri en düşük seviyesine geriledi. Tüketici enflasyonunun da bu trendi takip edeceğini tahmin ediyoruz. 2014 Kasım ayı itibariyle Türkiye’de tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 9,2 seviyesinde bulunuyor. Fakat 2015 yılının ilk yarısında, düşen petrol fiyatları, Türk Lirası’ndaki istikrar ve daha düşük gıda enflasyonunun katkısıyla tüketici enflasyonunda sert bir düşüş olması muhtemel" yorumunu yaptı.