Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi Euro Bölgesi ekonomisi için en önemli tehlikelerden biri ile bu hafta ilk kez tanışmaya hazırlanıyor.

Tüketici fiyatları, petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle, muhtemelen 5 yılı aşkın bir süredir ilk kez Aralık'ta yıllık bazda gerileme gösterecek. Bu durumun Avrupa Merkez Bankası'nda hali hazırda durgun olan enflasyonun kalıcı hale geleceği yönündeki endişeleri artırması bekleniyor. İtalya'nın resesyonda olması, Fransa'daki vasat büyüme ve Almanya'nın kötü bir dönemi geride bırakmaya çalışması, politika yapıcıların teşvik konusuna ciddi kafa yormalarına neden oluyor. Avrupa hükümetleri ise reformlar konusunda ayak diretiyor.

İki gün sonra açıklanacak enflasyon verisi, AMB'nin bu ayki toplantısında ivmeyi geniş tabanlı ülke tahvili alımına çevirebilir. Draghi geçen hafta deflasyon tehlikesinin tamamen göz ardı edilemeyeceğini söylese de, Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann öncülüğündeki isimler önceki tedbirlerin etkilerinin görülmesi için biraz beklenmesi gerektiğini savunuyor.

Londra'daki Nomura International Avruoa ekonomisti Jacques Cailloux "Enflasyona yönelik aşağı yönlü riskler sürüyor. Bu muhtemelen yılın en önemli gündemlerinden olacak" dedi.

Almanya'da enflasyon Aralık ayında yüzde 0.1'e düşerken, Kasım'da yüzde 0.5 seviyesindeydi. Açıklanan oran Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviye olurken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.2'lik bir enflasyona işaret ediyordu. Fiyatlar bir öncei aya göre yüzde 0.1 arttı.