Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:23'te güncellendi)

ABD hisse senetleri 13 ayın en uzun düşüş serisini sürdürerek, petrol fiyatlarının 50 doların altına gerilemesi ve hizmet sektöründeki büyümenin yavaşlaması ile geriliyor. Tahviller ve yen, altın ile yükseldi.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 11:36'da yüzde 0.8 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 düşüşle günü tamamlarken, 10 yıllık ABD tahvil faizi yüzde 1.99'a geriledi. Yen 16 önemli para biriminin 13'ü karşısında değer kazandı. Altın yüzde 0.6 yükselirken, Batı Teksas türü ham petrol (WTI) varil başına 48.20 dolardan alıcı buluyor.

ABD'de hizmet sektörü, Aralık ayında son altı ayın en yavaş artışını kaydederek, ABD ekonomisinin en büyük bölümünün yılın sonlarına doğru soğuduğuna işaret etti. ISM imalat dışı endeksi 56.2'ye gerilerken, Kasım'da 2005'ten bu yana en yüksek ikinci düzey olan 59.3 seviyesindeydi. Markit Economics'in bugün açıkladığı veriler, Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sanayi endeksinin Aralık ayında genişleme işaret ettiğini, ancak bu verinin ilk açıklanan rakamın altında kaldığını gösterdi. Dünyanın en büyük tahvil fonunun eski yöneticisi Bill Gross, Janus Capital Group Inc.'nin internet sitesinde çıkan değerlendirmesinde, rekor düşük seviyedeki faiz oranlarının yeterli ekonomik büyümeyi sağlayamadığını ve çoğu varlığın fiyatının bu yıl düşeceğini belirtti.

Paris'te Societe Generale SA Avrupa faiz strateji müdürü Ciaran O’Hagan, "Birşeylerin gelmekte olduğunun bir işareti," dedi ve "Düşen petrol fiyatları düşük enflasyon anlamına geliyor. Küresel büyümenin yukarı yönde kıpırdamasını beklerken, dünya muhtemelen düşük büyüme, düşük enflasyon ortamında kalacak. Bu da tahviller için iyi haber" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, enerji hisselerinin küresel düşüşte en fazla kaybeden grup olmasına neden oldu ve bu küresel düşüş sonucu, dünya hisse senetlerinin toplam değeri bu yıl 1 trilyon dolar eridi.

(19:23'te güncellendi)