KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en zengin ülkeleri bedavaya borçlanıyor.

Citigroup G10 Döviz stratejisi bölüm başkanı Steven Englander'a göre, ABD, Japonya ve Almanya (G3) 10 yıl vadeli tahvil faizleri tarihte ilk kez yüzde 1'in altında.

Englander dün yayınlanan raporda enflasyon göz önüne alındığında sıfırın altına inen faizlerin "yatırımcıların uzun süre bir değişiklik olmayacağını düşündüklerini" gösterdiğini söyledi.

Küresel ekonomi toparlanıyor olsaydı, tahvil faizleri de enflasyonun yükseleceği beklentilerini yansıtır, böylece daha riskli varlıkların gördüğü ilgi artardı. Enflasyon tam aksine geriliyor. JPMorgan Chase, petrol fiyatının varil başına 60 doların altına kalması halinde küresel faiz oranının yüzde 1 düzeyinde kalacağını tahmin ediyor.

Englander, Büyük Buhran döneminde dahi ABD ve diğer ülkelerin şimdikinden daha yüksek faiz ödediğini belirtiyor. 2008 krizinin sonunda G3 ülkelerindeki faiz oranı yüzde 2'nin üzerindeydi.

1996'ta toplanmaya başlanan verilere göre, Bank of America Merrill Lynch Global Broad Market Sovereing Plus Endeksi'ndeki tahvillerin efektif faiz oranı dün itibariyle yüzde 1.28 düzeyindeydi. Bu rakam tüm zamanların en düşük seviyesine işaret ediyor.

Advertisement