Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, ABD hisselerinin kayıpları genişletmesi ve petroldeki gerilemenin derinleşmesi ile dün 9 ayın en büyük düşüşünü kaydetmesinin ardından değer kaybediyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.3 düşerek Tokyo saati ile 09:03’te 134.57 puana geldi. Enerji hisseleri en büyük düşüşü gösterdi. Asya endeksi dün yüzde 1.7 gerilerken, Standard & Poor’s 500 Endeksi düşüşü 5. güne taşıyarak 13 ayın en uzun süreli gerileme dönemini genişletti. Batı Teksas türü ham petrol (WTI), bugün açıklanacak olan ABD stok verisinin küresel arz fazlası endişesini alevlendireceği endişesi ile New York’ta 48 doların altını gördü.

Melbourne’deki IG Ltd. piyasa stratejistlerinden Evan Lucas, ABD piyasalarının yeniden baskı altına girmesi ile birlikte Asya da iç açıcı görünmüyor. Petrol tabanı görene kadar piyasalar düşüş eğiliminde olacak” dedi.

Japonya hisseleri 5 günün ilk yükselişini gösteriyor

Japonya hisseleri, düşen petrol fiyatları enerji üreticilerini zayıflatırken otomobil üreticilerinin son dönemdeki kayıplardan toparlanması ile 5 günden bu yana ilk kez yükseliş gösteriyor.

Toyota Motor Corp. yüzde 2.3 yükseliş ile Topix endeksindeki en büyük artışı gösterdi. Takata Corp. yüzde 5.6 prim yaptı. Sony Corp. yüzde 5.3 değer kazandı. Enerji hisseleri, Japan Drilling Co. ve JX Holdings Inc.’in en az yüzde 0.9 gerilemesi ile düşüşü sürdürdü. Ryohin Keikaku Co., kar açıklamasının ardında yüzde 7.1 değer kaybına uğradı.

Topix endeksi, yüzde 0.6 kadar gerilemesinin ardından yüzde 0.2 yükselerek Tokyo saati ile 12:46’da 1,363.85 puana geldi. Nikkei 225 Stock Average yüzde 0.2 artış ile 16,917.96 puan oldu. Yen dolar karşısında, dün yüzde 1 yükselmesinin ardından yüzde 0.5 düşüş ile 118.92 yenden işlem gördü. Petrol bu yıl yaklaşık yüzde 10 geriledi.

Çin’de CSI 300 Endeksi 5 yılın zirvesinde

Çin’in en büyük şirketlerinin bulunduğu CSI 300 Endeksi, altın üreticileri ve aracılık şirketlerindeki yükselişin enerji hisselerindeki kayıpları gölgelemesi ile 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Zijin Mining Group Co. ve Shandong Gold Mining Co. yüzde 6’dan fazla artış ile materyal üreticileri göstergesinin sanayi grupları arasındaki en büyük yükselişi kaydetmesini sağladı. Altın, petrol fiyatları ve ABD hisselerindeki düşüşlerin Ekim ayından bu yana en uzun süreli günlük yükselişleri desteklemesi ile 3 haftanın zirvesine yakın seviyeden işlem görüyor. Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co. en az yüzde 4.7 prim yaptı. PetroChina Co. ve China Petroleum & Chemical Corp. en az yüzde 4 geriledi.

CSI 300 yerel saat ile 11:30’da yüzde 0.2 yükseldi. Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 0.1’den az artış gösterdi. Şanghay endeksi geçtiğimiz yıl yüzde 6.4 ralli yaptı.