Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz yıl petrol ve rublede yaşanan düşüşlerin ardından Rusya Başkanı Vladimir Putin’in endişelerine bir yenisi daha eklendi: Doğal gaz fiyatları.

Akaryakıt geçtiğimiz sene yaklaşık yüzde 50 düşüş ile petrolden daha iyi bir tutunma sergiledi. Ancak Bloomberg’in 13 trader, broker ve analistin beklentilerinden derlediği tahmin meydanına göre, Avrupa’nın en büyük açık piyasasında ortalama maliyet bu yıl yüzde 13 gerileme ile 2010’dan bu yana en düşük seviyeye gerileyecek. Söz konusu düşüşün nedenlerinden biri, sıvılaştırılmış doğal gazın küresel üretim kapasitesinin 4 yıldan bu yana en yüksek oranda artarak Avrupa talebinin 3’te birini karşılayan Rusya boru hattı akışlarında rekabeti destekleyecek olması.

Devlete ait OAO Gazprom Avrupa’ya gaz satışını fiyatlandırmak için kullanılan Brent petrolü, küresel arz fazlası sorunu ile geçtiğimiz yıl yüzde 48 geriledi. Rusya ihracat gelirinin üçte ikisini petrol ve gazdan elde ediyor. Putin, rublenin euro karşısındaki yüzde 34’lük düşüşü ile mücadele etmesi ile birlikte dünyanın en büyük enerji ihracatçısı ülkeyi resesyon olasılığına karşı uyardı.

İngiltere merkezli Bath-Verisk Maplecroft analistlerinden Daragh McDowell, “Avrupa’ya doğal gaz sağlama pozisyonu bakımından Rusya’ya karşı tüm bu etkenler olumlu görünmüyor. Rusya’nın eli zayıf ve daha da zayıflıyor” dedi.