Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Düşen petrol fiyatları, Kanada’nın enerji ihracatlarını zayıflatırken, ekonominin 2015’teki gidişatına tehdit oluşturuyor.

Petrol ve katran sevkiyatları Kasım ayında yüzde 9.9 düşüş ile 6.9 milyar Kanada dolarına (5.8 milyar dolar) gerileyerek 3 yıla yakın bir sürenin en sert düşüşünü kaydetti. Federal İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ticaret raporu, gelişmiş ülkeler arasında 2008’deki finansal krizden en az şekilde etkilenen Kanada ekonomisi için 2015’in zor bir yıl olabileceğine işaret ediyor. Enerji ihracatlarındaki sıkıntılar, ülkenin konut piyasasının risk altında olduğu endişelerine ekleniyor.

Capital Economics Ltd. baş Kuzey Amerika ekonomisti Paul Ashworth, “G-7’nin en büyük petrol ihracatçısı olan Kanada’nın tarafında olumlu bir gelişme yok. Petrol fiyatlarındaki çöküş bu sektöre darbe vuracak. Konut piyasası ise her an düşebilir” diye konuştu.

Gösterge petrol fiyatları bu hafta 2009’dan bu yana ilk kez varil başına 50 doların altına düşerek Alberta enerji şirketlerinin yatırımları azaltmasına ve ekonomistlerin 2015 büyüme beklentilerini sorgulamalarına neden oldu.