Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:48'de güncellendi)

Altın, ABD'de faizlerin görünümüne ilişkin işaretler verebilecek istihdam verileri öncesi, küresel hisse senetleri ve dolardaki güçlenme ile birlikte, düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, yarın ABD'de açıklanacak olan Aralık ayı tarım dışı istihdam verisinin üst üste 11'nci ay 200,000 ya da daha üzerinde artış göstermesini bekliyor. Küresel hisse senetleri bugün değer kazandı ve dolar güçlendi.

Fed'in dün açıkladığı Aralık ayı toplantı tutanakları, politika yapıcıların ekonomideki iyileşmenin sürmesini beklediğini, ancak merkez bankasının muhtemelen Nisan ayı sonlarından önce faiz artırımına gitmeyeceğini gösterdi. Ekonominin güçlenmesi ve işsizliğin düşmesi ile birlikte, Fed Aralık ayındaki toplantıda, faizleri "kaydadeğer bir süre" düşük tutacağı yolundaki taahüdünü kaldırdı.

UBS Group AG analistleri Edel Tully ve Joni Teves, bugünkü raporlarında, "Altının aşağı yönlü baskısı, muhtemelen, yıl ortasında olması beklenen faiz artırımına doğru artacak," dedi ve "Ancak halen, özellikle ABD'de, makro ortam genellikle altın için olumsuz kalmaya devam etmesine karşın, fiyatları şimdilerde agresif bir şekilde aşağı itecek fazla bir aciliyet yok" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) küresel altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün de düşerek kayıplarını ikinci güne taşıdı ve Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Şubat vadeli altın kontratları yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 11:26'da ons başına 1,213 dolar oldu. Altın 2014'te yüzde 1.5 gerilemişti.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolara Spot Endeksi, verilerin toplanmaya başladığı 2004'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Spot gümüş yüzde 0.5 düşüşle ons bşına 16.46 dolara geriledi.

(19:48'de güncellendi)