Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:37'de güncellendi)

Avrupa hisseleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Fed'in para politikalarının ekonomiyi destekleyeceği yönündeki iyimserlik ile yükselişi ikinci güne taşıdı ve 2015'teki kaybını sildi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.8 yükselerek günü 342.35 puandan tamamladı. AMB Başkanı Draghi'nin ülke tahvillerinin yeni teşvik paketine dahil olabileceğini söylemesi üzerine kazançlar arttı. Endeks dün, enflasyon oranının son beş yılda ilk defa sıfırın altına gerilemesi ile AMB'nin parasal genişlemeye (QE) başlayacağı spekülasyonları üzerine yüzde 0.5 yükselmişti.

Stoxx 600, petrol ve gaz şirketlerindeki düşüş ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın parlamentoda yeterli desteği alamayarak cumhurbaşkanı seçememesi sonrasında erken seçim kararı alınması ve Euro Bölgesi'nden çıkabileceği endişeleri üzerine, geçtiğimiz ay gördüğü yedi yıla yakın bir sürenin zirvesinden yüzde 4.1 aşağıda. Yunanistan ASE Endeksi dün yüzde 1.5 gerileyerek 2012 yılından bu yana en düşük seviyesini daha aşağıya taşıdı. 

Fed'in son toplantı tutanaklarında yetkililerin çoğunluğunun Nisan'dan önce faiz artışı beklemediği görülürken, özellikle düşen petrol fiyatları nedeniyle enflasyonun düşük kalabileceği ve diğer ülkelerdeki politika hamlelerinin yetersiz kalmasıyla küresel ekonomik büyümedeki zayıflığın sürebileceği endişeleri ifade edildi. 

(19:37'de güncellendi)