Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin’de üretici fiyatlarının rekor uzun süreli düşüşü genişletmesi ile Kasım’dan bu yana en büyük haftalık kaybı göstermeye hazırlanırken, nikel değer kaybediyor. Çin’de üretici fiyatları endeksinin gerilemesi dünyanın en büyük sanayi metali tüketicisi Çin’de talebin zayıflayacağına işaret ediyor.

Yatırımcılar, ABD’de ekonomisindeki toparlanma karşısında Çin ve Avrupa’da büyümenin yavaşladığı sinyalleri ve düşen petrol fiyatlarını değerlendiriyor. Çin’de üretici fiyatları endeksi Aralık ayında yüzde 3.3 gerileyerek iki yılın en büyük düşüşünü gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler, ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin işsizliğin geçtiğimiz ay yüzde 5.7’ye gerilediğini göstereceği tahmininde bulunuyor. Beklenti gerçekleşirse işsizlik 2008’den bu yana en düşük seviyeye gerileyecek.

Şanghay’daki Xinhu Futures Co. analistlerinden Lian Zheng, “Metal fiyatları, beklentilerin üzerinde olan üretici fiyatları düşüşünün reel ekonomideki durağanlığı yansıtması nedeniyle baskı görecektir” dedi.

Üç ay vadeli nikel kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.8 kadar düşerek ton başına 15,423 dolara geldi ve Şanghay saati ile 15:12’de 15,484 dolardan alıcı buldu.

Bakır Londra’da yüzde 0.2 yükseliş ile ton başına 6,115 dolardan işlem gördü ve yüzde 2.2’lik haftalık kaybı düşürdü. Bakır 28 Kasım’dan bu yana en sert haftalık düşüşe hazırlanıyor.

Mart vadeli bakır kontratı, yüzde 0.3 düşüş ile pound başına 2.7605 dolar oldu. Aynı ay vadeli kontrat Şanghay’da yüzde 1 gerileyerek ton başına 44,250 yuandan (7,128 dolar) alıcı buldu.

LME’de kalay geriledi, alüminyum ve kurşun yükseldi. Çinko yatay seyretti.