Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Lundberg Survey Inc.’e göre ABD’de sürücüler geçtiğimiz hafta normal benzin için galon başına ortalama 2.2021 dolar ödediler.  Söz konusu miktar yılın aynı dönemine göre 2009’dan bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi.

Araştırmaya göre fiyatlar 9 Ocak itibarıyla sona eren 3 haftalık periyotta 26.92 sent gerileme gösterdi ve galon başına fiyat bir yıl önceye göre 1.14 dolar düşük seviyeden satılıyor. Kaliforniya merkezli Lundberg şirketi araştırmayı 2,500 benzin istasyonundan toplanılan veriler ile oluşturdu.

Perakende benzin, petrol fiyatlarının 2009’dan bu yana ilk kez 50 doların altına gerilemesinin ardından düşüş gösterdi. OPEC üyelerinin fiyatları desteklenmesi amacıyla üretimi düşürme kararı almaktan kaçınması petrolün Haziran ayından bu yana yüzde 50’den fazla gerilemesine ön ayak oldu. ABD’nin benzin akaryakıt stokları resmi verilere göre 2 Ocak’ta sona eren haftada 237 milyon varil ile 2011’den bu yana en yüksek seviyedeydi. Ülke genelinde rafineriler operasyon kapasitelerinin yaklaşık yüzde 94’ünü kullanıyorlar.

Lundberg Survey’in başkanı Trilby Lundberg, “Düşük petrol akaryakıt fiyatlarının gerilemesinde öncü oldu. Stoklar genişledi ve rafineri kullanım oranları oldukça yüksek” dedi.