Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, geçtiğimiz yıl hisse senedi piyasasının dünyanın en iyi performansını göstererek yaptığı rallinin ekonomik görünüme bağlı olarak aşırı olduğu endişesi ile 18 ayın en sert 3 günlük düşüşünü kaydediyor.

Aluminum Corp. of China Ltd. yüzde 6.2 gerileyerek metal hisselerindeki düşüşlere öncülük etti ve 12 aylık ralliyi yüzde 78’e indirdi. PetroChina Co., yarın açıklanacak ticaret verisi öncesinde yüzde 3 düşüş gösterdi. Poly Real Estate Group Co., inşaat şirketlerin Şanghay’da gerilemesinin ardından yüzde 4.6 değer kaybetti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.4 düşerek yerel saat ile 13:08’de 3,206.28 puana geldi ve 30 Aralık’tan bu yana en düşük seviyeye yöneldi. Üç günlük düşüş, Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) ekonomiyi desteklemek için Kasım ayında beklenmedik şekilde faiz indirimine gitmesinden bu yana en uzun süreli gerileme periyodu olarak kaydedildi.

Şanghay’daki Dragon Life Insurance Co. fon yöneticilerinden Wu Kan, “Piyasa yüksek olasılıkla bir düzeltme dönemine girdi. Endeksin 3,100 seviyesinde gerilediğini görebiliriz” dedi.

Asya hisseleri ‘düşük işlem hacmi’ ile geriledi

Asya hisselerinin çoğu, Avrupa’daki teşvik planlarının Euro Bölgesi’nin ekonomik sıkıntılarını çözemeyeceği endişesi ve ABD’de maaşlardaki beklenmedik düşüşün faiz artırımı görünümü gölgelemesi ile geriliyor. 

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi, Seul saati ile 09:07’de 470.28 puanda yatay bir seyir izledi. Tokyo’da piyasalar tatil dolayısıyla kapalı olacak.  

Avustralya’da S&P/ASX Endeksi, işlem hacminin 30 günlük gün içi ortalamanın yüzde 42 aşağısında olması ile birlikte yüzde 0.5 geriledi. Yeni Zelanda’da NZX 50 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Güney Kore’da Kospi Endeksi yüzde 0.2 düşüş gösterdi.