Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin hisselerinin değer kaybetmesi ve gerileyen petrol fiyatlarının enerji şirketlerini aşağı çekmesi ile 3 günlük yükselişi sonlandırdı. Güney Kore vonu, ABD ücretlerinde düşüş görülmesinin faiz oranlarının artırılacağı iddialarını hafifletmesi ile gelişmekte olan ülke para birimlerindeki yükselişlere öncülük etti.

Bank of China Ltd., Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerinde yüzde 1.4’lük bir düşüşe neden oldu. Şanghay Bileşik Endeksi yarın açıklanacak ticaret verisi öncesinde yüzde 2.7 geriledi. Coal India Ltd., petrolün 5 buçuk yılın en düşük seviyesinden kayıpları genişletmesi ile enerji hisselerindeki düşüşleri hızlandırdı. Rupiah ve Güney Kore vonu dolar karşısında en az yüzde 0.6 değer kazandı. Malezya ringiti yükselişi 3. güne taşıdı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.1 düşerek Hong Kong saati ile 13:29’da 960.03 puana geldi. Çin hisseleri, hisse senedi piyasasının geçtiğimiz yılki rallisinin aşırı olduğu endişesi ile geriledi. ABD’de ücretler Aralık ayında beklenmedik şekilde gerileyerek Fed’in bu yıl faizleri artırmayacağı yönündeki tartışmaları destekledi.  

Asia Wealth Securities Co. araştırma müdürü Warut Siwasariyanon, “Çin hisseleri, son rallinin ardından biraz satış baskısı görecek. Piyasalar, yatırımcıların ABD ekonomik görünümünü değerlendirmesi ile volatil olacak” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 0.4 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.2 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 1.4 düşüş gösterirken, 15.4 kat değerleme kaydedildi.