Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT canlı yayınına bağlanan Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu'na (TEFAS) yönelik soruları yanıtladı. 

9 Ocak'ta TEFAS'ta işlemler başlarken, Başkan Ertaş Türkiye sermaye piyasaları için bunun çok önemli bir tarih olduğunu vurguladı. TEFAS'la ilgili çalışmaların son bir yılda ivmelendiğini söyleyen Ertaş, TEFAS'a hem yerli hem küresel yatırımcıların 24 saat ulaşabileceğini ve böylece sadece Türk yatırımcılarına hitap etmeyeceğini ifade etti. 

Ertaş TEFAS'ı uygulamaya koyarken bütün kurumları ikna ettiklerini anlatırken, şu anda korumalı serbest fonların TEFAS'ta yer almayacağını ifade etti. Ertaş kurumların istedikleri takdirde likit fonları TEFAS'a koyabileceklerini sözlerine eklerken, riski yüksek olan serbest fonlar, özel fonlar ve korumalı fonlar gibi bazı fonlara bilinçli olarak TEFAS'a alışma sürecinde yer vermediklerini belirtti. 

SPK'dan geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, tek bir yatırım hesabıyla özel şartlara tabi olan yatırım fonları hariç olmak üzere, SPK'nın izniyle kurulmuş olan ve sermaye piyasasında faaliyette olan tüm yatırım fonlarına erişim imkanı sağlayan elektronik bir platform olan TEFAS'ın, yatırımcıların istedikleri fona erişimini kolaylaştıran bir fon süpermarketi olduğu kaydedildi. TEFAS'ı Türkiye'de faaliyette olan ve SPK'dan yetki belgesi almış yatırım kuruluşlarında (bankalar ve aracı kurumlar) yatırım hesabı olan veya portföy yönetim şirketlerinin müşterisi olan tüm bireysel ve kurumsal yerli ve küresel yatırımcılar kullanabilecek.