Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:50'de güncellendi)

Altın, yatırımcıların, petrol fiyatlarının hızlı düştüğü bir ortamda, borçlanma maliyetlerinin artırılmasının zamanlamasını ve ABD ekonomisinin gücünü değerlendirmeleri ile birlikte, kazançlarını yaklaşık 12 haftanın en yüksek seviyesine genişletti. Gümüş dört haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Altın, geçen hafta ABD'de açıklanan verilerin istihdamın artmasına karşın gelirlerdeki düşüşü işaret etmesi ile birlikte, üçüncü gün üst üste yukarı yönde hareket etti. San Francisco Fed Başkanı John Williams, istihdam piyasasındaki "güçlü ivme" ve zayıf ücret artışlarının olduğu bir ortamda, faizlerin Haziran ayında artırılmasının zor ve kıl payı alınabilecek bir karar olduğunu söyledi.

Son 5.5 yılın en düşük seviyesine inen petrol fiyatları, Fed'in faiz artışlarını daha da ileriye atabileceği spekülasyonunu güçlendirebilir. Bloomberg Emtia Endeksi 12 yılın en düşük seviyesine indi ve bu durum, enflasyon beklentilerini düşürürken, deflasyon riskinin artmasına neden oldu. Bu gelişmeler, politika yapıcıları, faiz artırımlarını ertelemeye yöneltebilir.

Shenzhen'de Çin'in Borsaya kote en büyük aracı kurumunun bir birimi olan Citics Futures Co.'nun analisti Zou Lihu, "Altının uzun vadeli yönü halen ABD'de faizlerin uzun vadeli görünümü ile ilişkili" dedi ve "Altının kısa vadeli yönü ise dolar, petrol ve piyasadaki risk bekleyişleri ile belirleniyor," şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.9 yükselişle ons başına 1,244.29 dolara kadar çıkarak 23 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, Londra saati ile 10:01'de 1,239.06 dolara geldi. Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 değer kazanarak ons başına 1,239.20 dolara ulaştı.

AMB Teşvikleri

Euro ile fiyatlanan altın, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), Yunanistan'daki siyasi belirsizlik ortamında, deflasyonla mücadele ve büyümeyi desteklemek için teşvikleri artırmaya doğru hareketlenmesi ile birlikte, Eylül 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. 2009 yılında Euro Bölgesi'nde ülke borç krizini tetikleyen Yunanistan, Başbakan Antonis Samaras'ın muhalefetteki Syriza partisinin kazanması durumunda ülkenin eurodan çıkmasına neden olabileceği uyarısında bulunduğu, 25 Ocak'ta gerçekleştirilecek seçimlere hazırlanıyor.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "İnsanlar değerli metallere bu yılın başında göreceli olarak daha ucuz bir yatırım olarak bakıyor görünüyor," dedi ve bazı yatırımcıların fiyatlar 1,250 dolara çıkarsa satışa gecebileceği tahminnde bulundu.

Spot gümüş yüzde 2.8 yükselişle ons başına 17.054 dolara kadar çıkarak 15 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra 16.8882 dolara geldi. Platin ve palladyum fazla değişmedi.

(12:50'de güncellendi)