Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:37'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, enerji ve ham madde şirketlerindeki kayıpların yüzde 1.3'ü aşması ile geriliyor. Brent petrolü, ABD gösterge petrolü ile aynı seviyeye doğru inerken, bakır 2009'dan bu yana en düşük düzeye geldi.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 13:55'te yüzde 0.6 düştü. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) gerileyerek 45.49 dolardan işlem görürken, Brent petrolü 2013'ten bu yana ilk kez aynı seviyeyi gördü. Bakır fiyatları, Bloomberg Emtia Endeksi'nin 2002'den bu yana en düşük seviyeye gelmesinin ardından, yüzde 4.1 geriledi. Euro dolar karşısında teşvik beklentileri ile 9 yılın en düşük seviyesine indi.

S&P 500 2015'te günlük ortalama yüzde 1.08 hareket etti. Bu rakam da 2006'dan bu yana en sakin yıl olan 2014'teki yüzde 0.53'ün iki katından fazla. Petrol, ABD'nin daha fazla kaya petrolü pompalaması ve OPEC'in üretimin indirilmesine yönelik çağrılara direnç göstermesinin küresel arz fazlası yaratması sonucu, Haziran ayından bu yana yüzde 55 değer kaybetti. Düşen akaryakıt fiyatları, enflasyon bekleyişlerinin zayıflamasına ve buna bağlı olarak, Fed'in erken faiz artırımı ihtimalinin düşmesine neden olurken, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) deflasyonla mücadele için teşvikleri artıracağı spekülasyonunu güçlendirdi.

Zürih'te Harcourt Investment Consulting AG kıdemli emtia stratejisti Jeremy Baker, "Ham petrol bariz bir şekilde düşüşe öncülük ediyor," dedi ve "Petrol fiyatlarına şu anda taban sağlayacak bir temel gösterge yok görünüyor. Düşen fiyatlar ileride muhakkak ABD'li tüketiciler için ekonomik fayda sağlayacak" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de yarın açıklanacak olan resmi veriler öncesi, ham petrol stoklarının, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, geçen hafta 1.75 milyon varil artması bekleniyor. Petrol İhraç Eden ülkeler Örgütü'nün (OPEC) bir üyesi olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Enerji Bakanı Suhail Al Mazouei, "istikrarsız petrol fiyatlarına" kaarşın, ülkesinin üretim kapasitesini artırmaya ilişkin planını beklemede tutacağını söyledi.

(21:37'de güncellendi)