Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, şimdiye kadar Amerikalı çalışanlarını atlatan ücret artışlarının istihdam piyasasının sıkılaşması ile birlikte bu yıl içinde maddileşmeye başlayabileceği yönünde tahminde bulunuyor.

5-7 Ocak tarihlerinde ankete katılan 69 ekonomistin 61’i çalışanlar için şirketlerin maaş bordrolarındaki saatlik ücretlerin ortalama olarak yüzde 2 ile 3 arasında yükseliş göstereceği yönünde görüş bildiriyor. Saatlik ücretler, Aralık itibarıyla sona eren yılda yüzde 1.7 artış kaydetti.

Maaş artışları hala yüzde 3-4’ten uzak seyrediyor.  Fed Başkanı Janet Yellen, yüzde 2’lik enflasyon hedefi dikkate alındığında söz konusu orandaki maaş artışlarını “normal” olarak değerlendirdiğini dile getirmişti. Yellen, maaşlardaki artışın işgücü piyasasının ilerleme kaydettiğine yönelik başka bir işaret olacağını belirtmişti. İşsizlik oranının, politika yapıcıların belirttikleri tam istihdam ile uyumlu bir seviyeye hızlıca yönelmesi, işverenlerin maaş artırımına gitmeye ihtiyaç duyması anlamına geliyor.

Moody’s Analytics Inc. kıdemli ekonomistlerinden Ryan Sweet, “Yıl ortasında ücretlerin kayda değer ölçüde artmaya başladığını görmeliyiz” dedi. Moody’s ücret artışlarının bu yıl yüzde 3’ün biraz altında olacağı tahmininde bulunuyor.