Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin ihracatının beklentileri aşması ve petrolün 5 buçuk yılın en düşüğüne gerilemesinin tüketici hisselerindeki kazançları desteklemesi ile yükseliş gösteriyor. Malezya ringiti 5 yılın en zayıf seviyesine geriledi.

Great Wall Motor Co. yüzde 4.8 prim yaparak Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerinde yükselişlere öncülük etti. Hyundai Mobis Co., Hyundai Motor Co. Başkan Yardımcısı Chung Eui Sun’un şirketteki hisseleri artıracağı spekülasyonu ile Seul’da yüzde 12 artış gösterdi. Filipin hisseleri rekor seviyeye ulaşırken, peso dolar karşısında yükselişi 3. güne taşıdı. Malezya ringiti yüzde 0.5 değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.2 yükselerek Hong Kong saati ile 14:15’te 957.42 puana geldi. Çin’in ihracatı, yurtdışından gelen güçlü ile geçtiğimiz ay beklentilerin üzerinde artış göstererek ülkede büyümenin desteklenmesine yardımcı oldu. İhracat Aralık ayında bir yıl önceye göre yüzde 9.7 yükseliş kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 6 artış görüleceği yönündeydi. Petrol, ABD stoklarının yükselerek küresel arz fazlasını şiddetlendireceği spekülasyonları ile kayıpları genişletti ve varil başına 45 doların altından işlem görüyor.

Metropolitan Bank & Trust Co. yöneticilerinden Allan Yu, “Çin verisi ülkenin ivme kazanacağı ve bölge piyasalarının bundan fayda sağlayacağına yönelik bir işaret olarak görüldü” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 0.1 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.2 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 2 düşüş gösterirken, 15.3 kat değerleme kaydedildi.