Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatlarının kayıpları sürdürerek 46 doların aşağısına gerilemesi ile dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Rusya'nın gelirlerini olumsuz etkilemesi üzerine, ruble son bir ayın en düşük seviyesine ilerliyor ve tahvil faizleri yükseliyor. 

Ruble dolar karşısında yüzde 2.6 gerileyerek Moskova saati ile 11:46'da 64.8695'ten işlem görüyor. 5 yıl vadeli ruble cinsinden tahvilin faizi 88 baz puan artışla 16 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 17.56'ya gelirken, 5 yıllık kredi temerrüt swapları ise 31 baz puan artarak 629'a yükseldi ve beş yıla yakın bir sürenin en yükseğinde.

Petrolde geçtiğimiz yıl Haziran'daki zirve seviyeden yaşanan yüzde 60'lık düşüş, Rusya ekonomisini resesyona sürüklerken, ABD ve Avrupa Birliği tarafından uygulanan yaptırımlar ile Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerinde oluşan baskıyı artırıyor. Fitch Ratings 9 Ocak'ta Rusya'nın kredi notunu bir "çöp seviyesi"nin 1 basamak üzerine düşürürken, Standard & Poor's ise geçtiğimiz ay ülkenin "yatırım yapılabilir" görünümünü 90 gün içerisinde düşürebileceği sinyalini vermişti.

Moskova'da bulunan Alfa Capital araştırma şefi Vladimir Bragin, "Ruble mevcut petrol fiyatlarına bakacak olursak daha da düşebilir. Petroldeki düşüş Rusya ekonomisi için olumsuz bir durum, yatırımcılar istikrar sağlanmasını umuyor" dedi. 

ABD'nin geçtiğimiz yıl petrol üretimini son 30 yılın en yüksek oranına yükseltmesi, arz fazlası yaratarak fiyatların düşmesini tetikledi ve gelirlerinin yarısına yakınını petrol ve gaz sektöründen elde eden Rusya'nın ekonomik yaptırımlar nedeniyle yaşadığı zorlukları daha da artırdı. Brent petrolü bugün yüzde 3.4 kayıp yaşayarak 45.83 dolara gerilerken, geçtiğimiz hafta da yüzde 11 gerilemişti. 

Rusya Maliye Bakanlığı bugün tahvil ihalesi düzenlenip düzenlenmeyeceğini açıklayacak. Hükümet bu yılın ilk çeyreğinde 80 milyar rublesi 5 yıl üzeri vadeli olmak üzere 150 milyar ruble değerinde devlet tahvili almayı planlıyor.