Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği (AB), ABD ile müzakereleri süren serbest ticaret anlaşmasına "yatırım koruma" maddesinin konulmasının Avrupa'da çok ciddi şüphe çekeceğini belirterek, görüşmeler ile ilgili zorluklara dikkat çekti.

28 üyeli AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na dahil edilmesi planlanan maddeler arasında yer alan yatırım korumanın nasıl bir sonuç vereceğine ilişkin yapılan kamuoyu araştırmaları sonucu bu kanıya vardığını belirtti.

Bu madde yabancı yatırımcılara, kamulaştırma gibi nedenlerle yatırımlarına zarar verilmesi halinde, devlet aleyhine dava açmak için yerel mahkemeler yerine hakem heyetini kullanma hakkını tanıyacaktı. Yatırımcı-Devlet Uyuşmazlığı'nın Çözümü (ISDS) adı verilen madde, Avrupa hükümetlerinin kamu yararına düzenleme getirme hakkını kısıtlaması nedeniyle AB açısından tartışmalı olmayı sürdürüyor.

AB Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Komiseri Cecilia Malmström "Yapılan araştırmalar bu maddeye ilişkin yaygın bir şüphe olduğunu gösteriyor. Bu konuda dikkatli olmamız gerekiyor" diye konuştu.