Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:55'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, emtiada derinleşen kayıplar ve ABD'de perakende satışların beklenmedik bir şekilde düşmesinin, büyümenin yavaşlamakta olduğu endişelerini artırması sonucu değer kaybederken, tüm dünyada tahviller ralli yaptı. Bakır 2011'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, petrol ve doğal gaz yükseliyor.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 14:31'de yüzde 0.9 aşağıda seyrediyordu ve erken saatlerdeki yüzde 1.7'lik kaybının bir kısmını geri aldı. Freeport-McMoRan Inc. yüzde 13 değer kaybetti ve bu haftaki kaybını yüzde 23'e çıkardı. Bakır yüzde 5.6 düştü. Yen 16 önemli para biriminin ikisi hariç tümü karşısında değer kazanırken, ABD'nin 30 yıl vadeli tahvillerinin faizi tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.

ABD'de perakende satışlar geçen ay düştü ve bu düşüş geniş tabanlı bir şekilde gerçekleşti. Bu durum, ekonomistlerin büyüme tahminlerine aşağı çekmesine neden olabilir. Emtia fiyatları, arz fazlasının zayıflayan taleple çakışması sonucu sert düşüşler gösterirken, bu durum, ham madde üreticilerinin kar beklentilerinin düşmesine ve enflasyondaki düşüşle birlikte ülke tahvillerinin cazibesinin artmasına neden oldu. Dünya Bankası, Avrupa ve Çin'deki zayıf büyümeyi işaret ederek küresel büyüme tahminini aşağı çekti. ABD'de finans kesimi hisseleri, JPMorgan Chase & Co.'nun karının azalması sonrası değer kaybetti.

San Antonio'da Frost Investment Advisors LLC başkanı ve şef yatırım yetkilisi Tom Stringfellow, "İnsanlar, emtia fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle çok tedirgin olmaya başladı ve emtiadaki bu kayıpların küresel büyüme tahmininin düşürülmesinden kaynaklandığını biliyoruz," dedi ve "ABD tek başına dünyaya destek olamaz ve perakende satışlar verisi bir uyarı. Bir aylık süre bir trend değil, ancak insanların alarm durumuna geçmesine neden oldu" şeklinde görüş bildirdi.

(21:55'te güncellendi)