Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kuveyt Petrol Bakanı ve OPEC’in Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Guvernörü’ne göre petrolü 5 yılın en düşük seviyesine iten arz fazlası sorunu en az 2015’in ikinci yarısına kadar sürecek. Yetkililer, 2015’in ikinci yarısında talepte toparlanma görüleceği tahmininde bulunuyorlar.

Kuveyt Petrol Bakanı Ali Al-Omair dün parlamentoda gazetecilere yaptığı açıklamada, “Günlük olarak 1.8 milyon varil olduğu tahmin edilen arz fazlasının ortadan kaldırılması için küresel ekonomik büyümenin hız kazanmasına ihtiyaç var” dedi. BAE Guvernörü Ali Al Yabhouni ise Abu Dhabi’de basın mensuplarına, “Yılın ikinci yarısında talep odaklı bir toparlanma olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Petrol, OPEC’in 27 Kasım’daki toplantısında üretim hedefini sabit tutma kararı almasından bu yana yaklaşık yüzde 40 geriledi. OPEC aldığı karar ile fiyatlardaki düşüş karşısında pazar payını korumayı hedefliyor. BAE ve Kuveyt OPEC üyeleri arasında yer alıyor.

Kuveyt Petrol Bakanı, “Fiyatlardaki düşüşte yavaşlayan ekonomik büyümenin de etkisi mevcut. Bu durumun, petroldeki arz fazlası yok olana kadar ve dünya ekonomisi toparlanana kadar sürmesinin bekliyoruz. Uzmanlar bu koşulların ikinci çeyrekten önce oluşmayacağı tahmininde bulunuyor” diye konuştu.