Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakırın 5 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilemesi, metal üreticilerinin hisselerini aşağı çekti. Bakırdaki gerileme ile girdi maliyetlerinin düşmesi ihtimali arttı ve bu sayede imalatçılar ve kamu hizmeti yapan kuruluşlar için görümün desteklenmiş oldu.

Çin’in en büyük endüstriyel emtia üreticisi Jiangxi Copper Co. Hong Kong’da yüzde 5.9 geriledi. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd. Sydney’de 6 yıla yakın bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Bakır yaprak üreticisi Kingboard Chemical Holdings Ltd. yüzde 2.3 prim yaptı. Çin’in elektrik üreticisi Huadian Power International Corp. Hong Kong’da yüzde 6.5 yükseliş gösterdi.

Geo Securities Ltd. CEO’su Francis Lun, “Küresel ekonomisi aşağı yönlü hareket ediyor dolayısıyla talep yok. Çin’in madencilik sektörü görülmemiş bir patlama yaşadı. Herkes üretimi yükseltti ve şimdi devasa ölçüde bir kapasite aşımı yükü bulunuyor. Eğer bakır fiyatları düşüşü sürdürürse bundan imalatçılar fayda sağlar” dedi.

Bakır, talebin arz fazlasını dengelemeye yeterli olmayacağı spekülasyonları ile Londra’da yüzde 8.7 kadar gerileyerek ton başına 5,400 doların altına düştü. Dünya Bankası, 2015 yılı için küresel büyüme tahminini Haziran 2014’teki yüzde 3.4 seviyesinden yüzde 3’e indirdi.