Piyasalar "İsviçre" ile hareketlendi
Uluslararası piyasalar, İsviçre Merkez Bankası'nın kur sınırını sürpriz bir şekilde kaldırmasının ardından hareketlendi (22:00'da güncellendi)
(22:00'da güncellendi)
ABD hisse senetleri banka ve şirket karları ile geriledi. İsviçre merkez bankasının minimum kur uygulamasını sonlandırmasının ardından, Avrupa hisse senedi ve döviz piyasaları sarsıldı. Altın ve bakır fiyatları yükseldi.
Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 14:10'da yüzde 0.7 düştü. Bank of America yüzde 4.8'lik gerilemeyle finans hisselerini aşağı çekti. Newmont Mining altın fiyatlarının yükselmesi ile yüzde 9.4 prim yaptı. İsviçre Borsası yüzde 8.7 gerilerken, Almanya ve Fransa'da gösterge endeksler yüzde 2'den fazla yükseldi. Frank euro karşısında yüzde 17 değer kazandı. 10 yıllık ABD tahvil faizi 10 baz puan artarak yüzde 1.76 oldu.
İsviçre Merkez Bankası, belli bir istisna eşiğini aşan vadesiz mevduat hesap dengelerine uygulanan faizi eksi yüzde 0.25'ten eksi yüzde 0.75'e düşürdü. Bu hareket, emtia fiyatlarındaki sert düşüşlerin enflasyon baskılarını azaltmasının ardından, Hindistan Merkez Bankası'nın beklenmedik bir şekilde faiz indirimine gitmesinin ardından geldi. Avrupa Merkez Bankası (AMB), varlık alımlarını genişleteceği spekülasyonunun güçlendiği bir ortamda, gelecek hafta toplanacak. ABD'de toptan eşya fiyatları son üç yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve enflasyonun yükseldiğine ilişkin fazla bir işaret vermedi.
Cenevre'de Notz, Stucki & Cie.'den Pierre Mouton, "Piyasalar sonuçları yeniden değerlendirebilmek için zamana ihtiyaç duyuyor," dedi ve "İsviçre Merkez Bankası'nın durumu, frank üzerindeki baskının çok fazla olmasından dolayı sürdürülemez hale gelmişti. İsviçre Merkez Bankası'nın, AMB'nin yoğun birşeyler yapacağını ve hatta frank üzerinde daha fazla baskı oluşturacağını biliyor ya da düşünüyor olması da mümkün. Bu nedenle AMB'nin harekete geçeceğini varsaydılar" şeklinde görüş bildirdi.
İsviçre Merkez Bankası bugün beklenmedik bir şekilde euro başına 1.20 frank seviyesindeki minimum kur uygulamasını sonlandırdı ve böylelikle, ekonomiyi Euro Bölgesi'ndeki borç krizinden korumak için uygulamaya koyduğu ve üç yıldır süren politikayı bıraktı. Banka ayrıca, üç ay vadeli Libor hedef aralığını mevcut eksi yüzde 0.75-yüzde 0.25'ten eksi yüzde 1.25-eksi yüzde 0.25'e getirdi.
Bu adımların ardından frank 16 önemli para biriminin tümü karşısında en az yüzde 15 değer kazandı ve dolar karşısında 74.06 santim ile Ağustos 2011'den bu yana gördüğü en güçlü seviyenin ardından 87.62 santime geldi.
Hisse senetlerinde ise, Cie. Financiere Richemont yüzde 16, UBS Group AG yüzde 14 ve Roche Holding AG yüzde 11 değer kaybetti.
(22:00'da güncellendi)