Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, 5 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilemesinin ardından Çin’in kredi büyümesinin yükselmesi ile baz metallerdeki toparlanmaya öncülük ediyor.

Otomobillerin kablo bağlantılarından su tesisatlarına kadar pek çok alanda kullanılan bakır, Çin’in bakır talebindeki artışın yavaşladığı spekülasyonları ile dün 2009’dan bu yana en zayıf seviyeye gerilemesinin ardından ralli yapıyor. Finansmanda geçtiğimiz ay beklentilerin üzerinde bir yükseliş görülmesi, Çin hisselerindeki yükselişi tetikledi ve metallerdeki satışın aşırı olduğu spekülasyonlarını destekledi.  

Bakır, Bloomberg Emtia Endeksi’nde bu yıl enerji dışı ham maddeler arasındaki en kötü performansı sergiledi. Bakır, Çin’in 1990’dan bu yana en yavaş ekonomik büyümeyi kaydedeceği tahminleri ile birlikte 12 yılın en düşük seviyesine geriledi. Goldman Sachs Group Inc.’e göre bu hafta, en büyük sanayi metali tüketicisi Çin’de sıkılaşan kredi koşullarının bakır fiyatlarına olumsuz etki ettiğine işaret etti.

Seul’da bulunan Hyundai Futures Corp. emtia analistlerinden Will Yun, “Çin’in kredi büyümesindeki yükseliş metaller için oldukça pozitif bir haber. Bakır neredeyse taban seviyede ve bu bize satın alma fırsatı veriyor” diye konuştu.

Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) Pekin’de yaptığı açıklamaya göre toplam finansman 1.69 trilyon yuan ile (273 milyar dolar) beklentileri aştı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı toplam finansmanının 1.2 trilyon yuan olacağı yönündeydi. Ekonomik büyümenin yüzde 7’nin altına yönelmesi ile birlikte merkez bankası Kasım ayında iki yıldan bu yana ilk kez faiz oranlarında indirime gitti.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 2.5 kadar yükselerek ton başına 5,685.50 dolar oldu ve Hong Kong saati ile 13:09’da 5,626 dolardan işlem gördü. Metal dün yüzde 5.3 düşerek ton başına 5,548 dolara geldi ve bu yıl yüzde 11 geriledi.

Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 1.7 yükselerek pound başına 2.5485 dolar oldu. Aynı ay vadeli kontrat Şanghay’da yüzde 0.7 gerileyerek ton başına 40,910 yuandan (6,602 dolar) alıcı buldu.

Nikel yüzde 1.8 kadar yükseliş ile ton başına 14,567 dolara ulaştı. LME’de alüminyum, kurşun, kalay ve çinko artış kaydetti.