Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Rusya’dan sermaye çıkışlarının geçtiğimiz yıl iki katı seviyesinde artış gösterdiği ve bu hızın 2015’te hafiflememesi halinde hükümetin parasal kısıtlamalara başvurabileceği tahmininde bulunuyor.

Sermaye kontrolleri, 14 ekonomistin tahmin meydanına göre, özel sektörden gelen paranın 2015’te yıllık bazda 240 milyar dolar veya bu çeyrekte 60 milyar dolar seviyesinde çıkış yapması halinde gerçekleşebilir.

Sermaye çıkışları, ankete göre, dördüncü çeyrekte bir önceki 3 aylık döneme göre üç katından fazla yükseliş ile 48 milyar dolara ulaşarak geçtiğimiz yılda total olarak 133.3 milyar dolar oldu. Bu miktar 2008’den bu yana görülen en yüksek seviyede. 2013’te sermaye çıkışları 61 milyar dolar idi. Merkez bankasının verilerine göre Rusya’ya en son net sermaye girişleri 2007’de gerçekleşti.

Sermaye çıkışları, Ukrayna krizi ile ilgili yaptırımlardan ve düşük petrol fiyatlarından olumsuz etkilenen Rusya ekonomisini zorluyor. Yatırımcıların çıkışa yönelmesi ile sermaye çıkışları, Rusya’nın 1998’den bu yana en büyük parasal krizini tersine çevirme çabalarını baskılıyor ve iş dünyası güvenini düşürürken, borçlanma maliyetlerini yükseltiyor.

Hamburg’da bulunan Berenberg Bank ekonomistlerinden Wolf-Fabian Hungerland, “Rusya’nın merkez bankasının kredibilitesini daha yoğun bir şekilde kullanacağını düşünüyoruz. Sermaye çıkışları gerilemez ise merkez bankasının gözünde efektif olabilecek tek opsiyon sermaye kontrolleri olur” dedi.