Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nomura Holdings Inc., euronun dolar karşısında, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bu haftaki toplantısında, parasal genişleme (QE) konusunda piyasa beklentilerini karşılayamayabileceği beklentileri ile, 11 yılın en düşük seviyesinden başlattığı yükselişini sürdürebileceğini belirtti.

Tokyo'da, Nomura'nın Döviz strateji müdürü Yunosuke Ikeda, AMB'nin 22 Ocak'taki toplantısında, deflasyon riskleri arttığında harekete geçmeye hazır olduklarını tekrarlayarak yatırımcılarda hayalkırıklığı yaratması durumunda, Avrupa ortak para biriminin, Londra saati ile 07:26'daki seviyesi olan 1.1579 dolardan 1.20 dolara sıçrayabileceğini belirtti. Euronun hareketlerini gösteren endeks, İsviçre Merkez Bankası'nın frankın euro karşısındaki minimum kurunu sonlandırmasının ardından, euronun çok hızlı düştüğünü işaret etti.

Ikeda, "AMB parasal genişleme uygulamasını başlatsa bile, bu konuda detayların eksik olması, euroyu geçen haftaki İsviçre Merkez Bankası kararı öncesi seviyelerine sıçratabilir," dedi ve "Euro, AMB yalnızca kendisini tekrar ederse, 1.20 dolara sıçrayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ikeda, opsiyonların piyasanın, AMB'nin QE'ye gidebileceği beklentisini tamamen satın aldığını gösterdiğini kaydeetti. Euronun dolar karşısında bir aylık risk dönüşleri, 16 Ocak'ta eksi 2.39'a inerek Mayıs 2012'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Eksi rakam, para birimini satma hakkı için talebin, alım talebini geçtiğini işaret ediyor.

Euro dolar karşısında 15 Ocak'ta, yani Kasım 2003'ten bu yana en düşük seviyesi olan 1.1460 doları görmeden bir gün önce, yüzde 1.9 kadar değer kaybetti.

RSI Göstergesi

Euronun dolar karşısında 14 günlük RSI göstergesi bugün 18 seviyesindeydi. Teknik anali,ze göre değerlendirme yapan bazı analistlere göre, bu göstergenin 30 seviyesinin altına inmesi, para biriminin çok zayıfladığı ve yakında yön değiştirebileceği anlamına geliyor. Gösterge 2 Ocak'tan bu yana aşırısatım bölgesinde.

AMB Başkanı Mario Draghi ve çalışma arkadaşları, Ikeda'ya göre, Almanya'yı üzmekten kaçınmak için, muhtemelen piyasa beklentilerin üzerinde bir teşvik açıklamayacak. Düşen petrol fiyatlarının enflasyonu eksi bölgeye düşürmesi ile birlikte, politika yapıcılar medyaya yaptıkalrı dğerlendirmelerde ve konuşmalarında, nasıl reaksiyon verilmesi gerektiğini tartışıyor. Bunların büyük bölümü, QE'ye yönelik eleştirilerin en güçlü olduğu Almanya'da gerçekleşiyor.

Ikeda, geçen hafta eurodaki satış dalgasının, ABD faizlerindeki düşüşe karşın devam ettiğini söyledi. ABD'nin 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, 15 Ocak'ta yüzde 0.41'e düştü ve bunun sonucu, aynı vadedeki Alman tahvillerinin faizi ile aradaki fark altı haftanın en düşük seviyesine indi.

Ikeda, "Eurodaki satışlar, ABD faizlerindeki düşüşe karşın hız kazanıyor ve bu durum, euronun biraz aşırısatım durumunda olduğu izlenmini getiriyor," dedi ve bir rallinin uzun vadede iyi bir satış fırsatı yaratacağını ve euroyu Haziran ayında, Fed'in sıkılaştırmaya gidebilecek olması ile birlikte, 1.10-1.12 dolar seviyesine itebileceğini sözlerine ekledi.

Hedge fonları ve diğer büyük spekülatörler, washington merkezli Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, euroda düşüş beklentis ile açtıkları pozisyon (kısa pozisyon) sayısını, dördüncü hafta üst üste artırarak net 167,851 seviyesine çıkardı. Bu, Avrupa borç krizinin zirve yaptığı Haziran 2012'de görülen rekor seviye olan 214,418'e oldukça yakın.

Tokyo'da Mizuho Bank Ltd. şef piyasa ekonomisti Daisuke Karakama, AMB ve Fed'in para politikalarındaki farklılaşmanın eurodaki satışları makul kıldığını, ancak temel göstergelerin Avrupa ortak para biriminde sıçrama zamanının geldiğini işaret ettiğini belirtti.

Karakama, "Piyasalar Euro Bölgesi'nin, euroyu zayıflatan faktörler olan cari işlemler fazlasına ve deflasyona bakmıyor," dedi ve "Herkes çok fazla euro aleyhine bahse girme eğiliminde" şeklinde görüş bildirdi.