Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Analistler, 22 Ocak'taki toplantının ardından, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) olası parasal gevşemesinin (QE) detaylarının, özellikle risk paylaşımını ve içerdiği varlıkların cinsini, euronun yönünü ve Euro Bölgesi'nin çevre ülkelerinin tahvillerindeki rallinin devam edip etmeyeceğini belirleyeceğini kaydediyorlar.

Deutsche Bank ve Natixis analistleri, AMB'nin QE'nin büyüklüğünü açık uçlu tutmasını beklerken, RBS stratejistleri, programın potansiyel miktara ilişkin bir sınır ima etmemesinin önemli olduğunu düşünüyor.

Analistlerin büyük bölümü, alımların, ülkelerin AMB'nin sermayesindeki paylarını (sermaye anahtarı) yansıtmasını ve yalnızca yatırım yapılabilir kredi notuna sahip tahvilleri içermesini bekliyor. Societe Generale ise, programın dilinin, diğer alımlara olanak tanınması için istisnalar içerebileceğini kaydetti.

Avrupa Adalet Mahkemesi'nden bir yetkilinin Doğrudan Parasal İşlemlerin (OMT) yasalara uygunluğuna ilişkin yorumu, kamu sektörü alımlarına yalnızca birkaç engelin bulunduğunu işaret etti. Zira bu yetkili, alımların büyüklüğü konusunda bir sınıra ihtiyaç olmadığını işaret etti, geri ödeme durumundaki avantaj ve dezavantalara dikkat çekti, risk paylaşımı konusunda bir engel görmediğini belirtti ve hatta düşük nota sahip tahvillerin alım olasılığını ima etti.

Duyurunun Zamanlaması

Artan sayıda analist, QE'nin 22 Ocak'taki toplantıda duyurulmasını bekliyor; uygulamanın detaylarının ve zamanlamasının tartışılabilir olduğunu düşünüyor.

Goldman, UBS ve Deutsche, tüm detayların 22 Ocak'ta duyurulmasını beklemezken, RBS, Ocak ayında bir duyuru ve hızlı bir uygulama öngörüyor.

Vade, Menkul Kıymetlerin Cinsi

Goldman Sachs (Dirk Schumacher): Varlık alım genişlemesi, olası diğer tahvil ve ülkeler üstü tahvil alımları ile birlikte, ülke tahvilleri üzerinde odaklanacak.

Deutsche Bank (Mark Wall, Marco Stringa): Yatırım yapılabilir şirket tahvilleri ve ülke tahvillerini içeren geniş tabanlı varlık alım programı; alımlar 3 yıllık OMT sınırlarının ötesine gidebilir, ancak 10 yılı geçmez.

Natixis (Johannes Gareis, Cyril Regnat, Jean Francois Robin): Program şirket tahvilleri, SSA (Ülkeler üstü, ikincil ülke ve kamu kuruluşu) ve ülke tahvillerini içerecek.

RBS (Andrew Roberts, Giles Gale, Michael Michaelides, Marco Brancolini): Önceleri alımlar için en etkili noktanın 2 Yıl-10 Yıl vadeliler olduğunu düşündük, ancak şimdi AMB'nin eğri boyunca daha da ilerleyerek 30 yıl vadelilerin alımına gidebileceği sonucuna geliyoruz.

ABN Amro (Nick Kounis, Joost Beaumont): En işleyebilir program yatırım yapılabilir tahvillerde odaklanan program olacak.

UBS (Justin Knight, Reinhard Cluse, Gyorgy Kovacs, Martin Lueck): Programın büyüklüğü 1 trilyon euro ve süresi, 2 yıl olacak.

Bölgesel Dağılım

Goldman Sachs, Natixis, RBS ve Deutsche Bank, alımların ülkelerin AMB'deki sermaye payına paralel olmasını bekliyor.

Goldman, Yönetim Konseyi ful risk paylaşımı aleyhine karar alırsa, diğer alım oranlarının mümkün olduğunu belirtti.

Natixis, ülke merkez bankalarının bir miktar risk almasını bekliyor.

Yöntemler

Goldman Sachs: Alımların önemli bölümünün daha güçlü bir "sinyal etkisi" için karşılıklı hale getirilmesini ve ülke merkez bankaları arasında "finansal dayanışmayı" işaret etmesini bekliyor.

Temel olarak ülke seviyesinde yürütülen tahvil alımları, Euro Bölgesi entegrasyonunu zayıflatan bir faktör olarak ve para politikasının "yeniden ulusallaşmasına" doğru bir adım olarak görülebilir; finansal risklerin karşılıklı hale getirilmemesi daha büyük çaplı bir programı işaret eder.

Risk paylaşımının derecesi, minimum kredi notu gereksinimlerine ilişkin tartışma ile ilişkili; AMB 25 Ocak'taki Yunanistan seçimlerinin etkisinden kaçınmak için detayları açıklamayı erteleyebilir.

Deutsche Bank: AMB, varlığa dayalı menkul kıymet ve teminatlı tahvillere paralel olarak, minimum 2 yıl vadeli alımlar gerçekleştirecek.

Alman Anayasa Mahkemesi, satış ya da iflas durumunda geri ödeme yükümlülüğü isterken, Draghi, bu yükümlülüğün şeklinin bozulmayı en aza indirmek için seçileceğini söyledi.

AMB, maksimum ölçüde iç ve dış destek sağlamak için, QE riskini ülke merkez bankalarının bilançoları üzerinde lokalize edebilir.

Natixis, risklerin ful karşılıklılaştırılmasını bekliyor; temerrüt durumunda zarar paylaşımının olmaması seçeneği de mümkün.

RBS: Akışlar temel yönlendirici olacak ve havuzlaştırılmış risk ya da kendi riski konularına ilişkin tartışma alımların büyüklüğünden daha az sorun teşkil eder; RBS havuzlaştırılmış risk bekliyor.

İşleyecek mi?

Deutsche Bank: Görüş birliği ihtiyacı, kısıtlamaların ABD ve İngiltere'dekilerden daha büyük olduğu anlamına geliyor; kapsama alınan ülkeler, geri ödeme yükümlülüğü, risk muhasebesi konusunda uzlaşmaya varma, potansiyel hayalkırıklığı anlamına geliyor.

Piyasa açısından ideal QE programı tam karşılıklandırılmış olacak, ülke parasal genişlemesi olacak, sermaye oranı ile sınırlanmayacak, 1 yılın üzerinde net hedef sağlanması ile birlikte 10 yıl vadeye kadar olacak.

RBS (Richard Barwell) : Program, AMB'nin QE üzerine mesajının Draghi'nin "her ne olursa olsun" söylemi ile uyumlu olduğu sürece etkin olacak; AMB'nin miktarı sınırlamamasını tercih nedei; her durumda, QE reel ekonomiyi güçlendirmede fazla etkili olmayabilir.

ABN Amro: Enflasyon, QE ile birlikte, QE'size göre hedefe daha yakın olacak; ancak önümüzdeki yıl ya da o civarda halen yüzde 2'ye yakın olmayabilir.

QE, çevre ülkelerdeki finansal koşulların ve banka kredilerinin rahatlamasına yardımcı olacak ve euro kurunun aşağı gitmesini sağlayacak.

JPM (Greg Fuzesi): Piyasaya en dost sonuç, kredi risklerinin tamamen Euro sistemi, özel sektör ve tüm Euro sistemi bütünü arasında tamamen paylaşılması olacak.

Risk paylaşımı olmadan bile, QE halen portföy dengesine ve sinyal etkilerine sahip olacak; zira ülke varlıkları piyasadan çıkarılcak, yatırımcılar diğer varlıklara gitmeye zorlanacak.

Bunlar varlık fiyatlarının artmasına, faizlerin düşmesine, özel sektör bilançolarının iyileşmesine, euronun zayıflamasına ve büyüme/enflasyon beklentilerinin yükseltilmesine neden olabilir.

UBS: 1 trilyon euronun altında bir büyüklük yatırımcılarda hayalıkırıklığı yaratacak ve faizler oldukça hızlı yükselebilir; Alman tahvillerinin satışı için optimal zaman QE duyurusundan sonra olacak.