Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, rubledeki değer kaybı ve ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan yaptırımlar ile birlikte Rusya’nın en zengin vatandaşlarını offshore varlıkları geri getirmelerine zorluyor.

Başkanlık kararnamesi ile Kasım ayında yasaya alınan yeni vergi kuralları kapsamında Rusya’da ikamet edenler bu yıl itibarıyla yabancı şirketler tarafından bildirilen gelirlerin ve kontrol ettikleri varlıkların yüzde 13’ü oranında vergi ödeyecek. Otoritelerin bu kuruluşların Rusya’dan yönetildiğini ve kayda değer varlık ve çalışanlarının olmadığını kanıtlaması halinde vergi oranı yüzde 20’ye yükselecek.

Moskova’da bulunan Goltsblat BLP avukatlarından Artem Toropov, “Pek çok varlık sahibi, varlıklarını Rusya’ya taşımaya başladı. Uluslararası kuruluşlar, hala daha iyi varlık koruması, kurumsal anlaşmalarda özgürlük ve anlaşmazlıkların çözülmesi için uluslararası arbitraj fırsatı sunsalar bile faydadan çok risk arz ediyorlar” diye konuştu.

Rus politika yapıcılar, petroldeki fiyatlarındaki düşüş ve ABD ve AB tarafından Ukrayna çatışması ile ilgili uygulanan yaptırımların ardından 1998’den bu yana ülkede görülen en kötü para birimi krizini kontrol altına almak için mücadele ediyor. Yeni vergi, Putin’in Rus girişimcileri ve yetkilileri Kıbrıs’tan İsviçre’ye offshore merkezlerinde tutulan yaklaşık 1 trilyon doları geri getirmeye ikna etme çabalarını desteklemesinden 3 yıl sonra geldi.

-devam edecek