Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, olumlu gelişmeler dikkate alındığında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir haftalık repo faizinde 50 baz puanlık ölçülü ve ufak bir indirim yapmasını riskli bir adım olarak görmediklerini aktardı.

Ökmen, yaptığı yazılı açıklamada, faiz koridorunda indirim yapmayıp sadece 50 baz puanlık sembolik bir faiz indiriminin siyasi baskılara rağmen TCMB'nin sıkı para politikasına devam edeceğini gösterdiğini kaydetti.

TCMB'nin bağımsızlığının Türkiye ekonomisinin en önemli yapı taşlarından birisi olduğuna dikkati çeken Ökmen, bu alana yönelen her türlü siyasi baskı piyasalarda olumsuz yansımalara yol açtığını ifade etti.

Ancak, faiz oranındaki indirim oldukça düşük olduğu için ekonomik kararlara ve çıktılara etkisinin oldukça düşük olacağını beklediklerini dile getiren Ökmen, TCMB'nin sahip olduğu geniş manevra ve müdahale olanağını hala koruduğunu aktardı.

Küresel risklere karşı TCMB'nin sahip olduğu geniş manevra ve müdahale olanağını kaybetmemesi gerektiğini vurgulayan Ökmen, kur hareketliliğine karşı gecelik fonlama oranını, faiz koridorunun üst bandına ( yüzde 11,25) iterek piyasa stresini yönetebilme imkanını hala koruduğunu belirtti.

Ökmen, özellikle son dönemlerde; kredi büyüme hızlarının makul ve ılımlı düzeylerde seyretmesi ve dış ticaret hadlerinde Türk ekonomisi lehine olumlu gelişmelerin yaşanmasının cari dengedeki iyileşmeye katkı sağladığını aktaran Ökmen, "Diğer taraftan; dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermeye devam ediyor olması ve petrol/emtia fiyatlarındaki düşüş enflasyon hedeflerine ulaşmayı kolaylaştırıyor. Ancak, faiz oranlarını daha aşağılara itecek baskılar kur geçişkenliği yoluyla enflasyonda beklenen iyileşmeyi sınırlayabilir" dedi.

AA