Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında enflasyon tahminlerini açıklarken, "2015 yılı sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu görebiliriz" dedi. Başçı ayrıca soruları yanıtlarken TCMB Para Politikası Kurulu'nu (PPK) 24 Şubat yerine 4 Şubat'ta toplayabileceklerini belirtti.

Başçı, enflasyonun 2015 sonunda, orta noktası yüzde 5.5 olmak üzere yüzde 4.1 ile yüzde 6.9 aralığında, 2016 yılında ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3.2 ile yüzde 6.8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Başçı enflasyonun öngörülenden fazla gerilemesi ve çekirdek enflasyonun tatmin edici seviyede olması durumunda ise 24 Şubat'taki toplantıyı beklemeyerek PPK'yı 4 Şubat'ta toplayabileceklerini sözlerine ekledi. 

Bu güncellemenin, petrol fiyatlarından kaynaklandığını belirten Başçı, 2014 yılına göre enflasyonda bekledikleri belirgin düşüşte, birikimli kur etkilerinin azalmaya devam edeceğine ve gıda enflasyonunun geçmiş yıllar ortalamasına döneceğine dair öngörüleri ile gerileyen petrol fiyatlarının belirleyici olduğunu bildirdi. Başçı, enflasyonun 2015 yılı içindeki seyrinde ise baz etkilerinin belirleyici olacağını ifade etti. 

Başçı'nın açıklamalarına yönelik yorumlarını aldığımız uzmanlar, genel olarak 3 Şubat'ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunda düşüş beklerken, bu düşüşle birlikte TCMB'nin faiz artırımına gideceği düşüncesindeler. 

Açıklamaları BloombergHT.com'a değerlendiren İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu "Piyasalar, Başkan Başçı’nın enflasyonda ve beklentilerde iyileşme olmadan TCMB’nin parasal duruşunun sıkı kalacağına yönelik açıklamasına olumlu tepki verdi. Ancak, sonrasında Başçı’nın 3 Şubat’ta açıklanacak Ocak ayı enflasyonundaki yıllık düşüşün 1 puandan fazla olması (yüzde 7.17’nin altı) durumunda, 4 Şubat’ta politika faizinde bir indirimin tartışılacağı erken PPK toplantısına gidilebileceğine yönelik açıklaması piyasadaki olumlu seyri tersine çevirdi. Son açıklama gözleri Ocak enflasyonuna çevirdi. Kuvvetli baz yılı etkisiyle Ocak’ta yıllık enflasyonun düşeceğini öngörüyoruz. Ancak düşüşün miktarı gıda enflasyonuna bağlı olacak. Hesaplamalarımıza göre, gıda enflasyonu nedeniyle yıllık enflasyon Ocak’ta yüzde 6.7 ile yüzde 7.2 arasında olacak. Bu durum 1 puan veya sınırlı oranda üzerinde bir düşüşe işaret ettiği için Şubat’ta erken bir toplantının ihtimal dahilinde olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

BloombergHT.com'un sorularını yanıtlayan Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, "2015 senesinin ilk enflasyon raporunu sunan ve soruları cevaplayan TCMB Başkanı Sayın Erdem Başçı ilk bakışta birbiriyle çelişir gibi görünen ama bizce birbirini tamamlayan proaktif politikaya dair ipuçları verirken, faiz indirim sürecinin enflasyonda beklenen düşüşün miktar ve zamanlamasına bağlı olacağını ve sıkı para politikası vurgusu adına da küresel likidite koşullarını yakından izleyeceklerini belirtti. Fed'in olası faiz politikalarına ve hatta erken bir karar alma olasılığına dair hazır olduklarının sinyalini veren Başçı, piyasada speküle edilen 4 Şubat tarihi ile ilgili olarak 'Ocak enflasyonu sert düşebilir. Ocak enflasyonu 1 puandan fazla düşerse ve çekirdek iyi giderse 24 Şubat'ta yapacağımızı 4 Şubat'ta dahi yapabilir ve bu parametreleri değerlendirebiliriz. Çünkü 24 Şubat'a kadar çok vakit var. Böyle bir esnekliğimiz de var biliyorsunuz, ama bunu istikrarı bozmadan yapabiliriz' açıklamasını yaptı. Böylelikle Başçı 4 Şubat tarihi ile ilgili sinyalini belirli ve altı çizili şartlara bağlamış oldu. Piyasada özellikle Dolar/TL tarafında yaşanan oynaklık normal karşılanmalı. Olası bir erken ve agresif gelebilecek faiz indiriminin kur tarafında ve özellikle de dolar/TL tarafında global şartlara da bağlı olarak yukarı yönlü hareketlere sebep olması zaten beklenilen bir sonuç. Bir bakıma bunun sınırlı bir provasını görmüş olduk" yorumunu yaptı. 

BloombergHT.com'a açıklamalar ile ilgili yorum yapan ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, "Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın konuşması enflasyon konusunda iyimser bir tablo çizdi ve piyasada oluşan enflasyonda gerileme beklentisini güçlü bir şekilde teyit etti. Biz de özellikle yılın ilk yarısında düşük petrol fiyatları ve gıda enflasyonunun normalleşmesi yanı sıra, özellikle yılın ilk 5 ayında görülecek baz etkisiyle enflasyonda sert bir gerileme bekliyoruz. 2015 enflasyon beklentimiz yüzde 6.3 seviyesinde. 2014 yılında faiz indiriminin önünde en büyük engeli oluşturan enflasyonun, 2015 yılında düşüşe geçmesiyle TCMB'nin faiz indirimi konusunda elinin rahatlayacağını, aynı zamanda düşük seyreden büyümeyi de iç talep kaynaklı desteklemek amacıyla faiz indirimlerine devam edeceğini düşünüyoruz. Zira Başçı’nın Ocak ayı enflasyonunun 1.00 puan üzerinde gerilemesi durumunda 24 Şubat toplantısını beklemeden 4 Şubat'ta olağanüstü toplantı yapacağını açıklaması, gelecek dönemde faiz indirimlerinin devam edeceğini gösteriyor. Bu açıdan Merkez'in Şubat ayında gecelik borç alma ve verme faizlerinde ve haftalık repo faizinde 50 baz puan indirim yapmasının olası olduğunu düşünüyoruz. Aslında TCMB'nin geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası'nı bekleyip 1.1 trilyon euro genişlemeyi gördükten sonra şok faiz indirimi yapması daha anlamlı olabilirdi, ki bu 2015'te beklentimiz olan bir şey, yavaşlamayı kısmen azaltabilirdi" dedi. 

Başçı'nın açıklamaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Revize beklediğimiz şekilde. 'Ocak ayı ile beraber faiz indirim döngüsüne girilmiştir' ifadesi bundan sonra 50-75 baz puanla sınırlı kalınmayacağı şeklinde anlaşılmalı, beklentimiz 125 baz puanlık indirimin yolda olduğu yönünde. 24 Şubat değil 4 Şubat'ta PPK'nın toplanabileceği açıklaması çok önemli, Ocak ayında enflasyonun yaklaşık 1.2 puan düşmesini bekliyoruz, yüzde 8.17'den yüzde 6.97'ye. Bu da 4 Şubat'ta bir toplantı yapılıp erken faiz indirileceğine işaret ediyor" dedi. 

BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com