Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, yatırımcıların Fed’in politika toplantısından çıkacak sonuçları beklemeleri ile iki haftaya yakın bir sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından yükseliyor. Çinko ve nikel artış gösteriyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz oranlarını artırmayı değerlendirmesi ile birlikte düşen petrol fiyatları, Avrupa büyümesindeki yavaşlama ve Yunanistan seçimleri yansımalarının ABD toparlanması tehdit oluşturup oluşturmayacağı konularında karar vermeye çalışıyor. Yüksek faiz oranları doları güçlendirerek dolar ile fiyatlanan emtianın yatırımcılar için daha az çekici hale gelmesine yol açacak. Fed’in Washinston’da gerçekleşen iki günlük politika toplantısı Çarşamba günü sona eriyor.

Seul’daki Hyundai Futures Corp. emtia analistlerinden Will Yun, “Piyasa ABD’nin faiz artırımı ile ilgili sinyal vermemesini ümit ediyor. Şu an faizlerin yükseltilmesi için uygun zaman değil. Dolar, özellikle Yunanistan ve Euro Bölgesi’ndeki sorunların ardından hali hazırda güçlü seviyede” dedi.

Bakır, dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin’de talebin yavaşladığı spekülasyonları ile Eylül 2011’den bu yana en büyük aylık kaybı kaydetmeye hazırlanıyor. Fiyatlar, ABD’de dayanıklı tüketim malları siparişlerinin üst üste 4. ayda da gerilediğini gösteren verinin ardından Salı günü geriledi. ABD’de birinci el konut satışları Aralık ayında, yüzde 11.6 yükseliş ile yıllık olarak 481,000’e ulaşması ile 6 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 1.2 yükselerek Hong Kong saati ile 15:17’de ton başına 5,485.50 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar Salı günü yüzde 2.9 gerileyerek ton başına 5,421 dolar ilr Temmuz 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Bakırın 14 günlük RSI’ı 27 Ocak’ta 4. seansta da 30 veya 30’un altında bir seviyeden kapanış yaptı. 30’un altındaki seviyeler kontratın aşırı düştüğüne işaret ediyor.

Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.9 yükselerek pound başına 2.4855 dolara geldi. Nisan vadeli kontrat Şanghay’da yüzde 1.4 düşüş ile 39,690 yuandan (6,355 dolar) kapanış yaptı.

Nikel yüzde 0.2 yükselerek ton başına 14,825 dolar olurken çinko yüzde 1.3 artış ile ton başına 2,133 dolara geldi. LME’de alüminyum ve kalay yükseldi. Kurşun yatay seyretti.