Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya'yı takip edenlerin dünkü beklenmedik faiz artışından aldıkları mesaj bu: Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanlarının para politikası ile ilgili söylediklerine daha fazla kulak vermeye başlayın ve merkez bankacılarını daha az dinleyin.

Bu tavsiyenin en önemli kanıtı da, Rusya Merkez Bankası Başkanı'nın daha 9 gün önce, enflasyonun beş yılın yükseğine çıktığı bir dönemde faiz indirimi ihtimali olmadığını açıklamasıydı. 

Bir hafta kadar önce ise Putin'in en etkili ekonomi danışmanları, sendeleyen ekonominin faiz indirimi ile desteklenmesi gerektiğini belirterek, MB başkanının tam tersi yönde bir mesaj vermişlerdi. Merkez'in dün faizleri 11 yılın en yüksek seviyesinden düşürdüğünü açıklayarak, trader ve analistleri şok etmesi, danışman Andrey Belousov'un sözleri ile birleşince, Kremlin'in merkez bankası politikaları üzerinde daha fazla baskı oluşturduğu yönündeki söylentileri arttı.

Faizin yüzde 17'den 15'e indirilmesi, rublede bir yıla yakın zamandır süren ve dolar karşısında yüzde 50'lik kayba neden olan satış dalgasını sürdürdü ve kuru yüzde 4 aşağı çekti.

Danske Bank stratejisti Vladimir Miklashevsky ''Faiz indirimi anlamsızdı ve MB'nin güvenilirliğine daha fazla baskı olacak. Çok hızlı bir şekilde fikir değiştiriyorlar, ancak şartlar hiç de farklı değil. Bu hamle tam anlamıyla hükümet ve toplumdan gelen baskılara boyun eğildiğini gösteriyor'' yorumlarında bulundu.