Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kredi veren kurumlarla ilişkileri düzeltmeyi hedefliyor. Tsipras'ın kurtarma planı anlaşmalarını sonlandırmayı vaat etmesi, tahvil ve hisse senetlerinde bir hafta boyunca satış dalgasına neden olmuştu.

Tsipras Bloomberg News'e yazılı olarak yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borçlarını geri ödeyeceğini ve ülkenin mali kurtarma paketinin çoğunu finanse eden Euro Bölgesi ülkeleri ile yakında anlaşacağını belirtti. 

Avrupalı ortakları ile müzakerelerin yeni başladığını ifade eden Tsipras, ''Bakış açısında farklılıklar olmasına rağmen, Yunanistan ve Avrupa'nın bütünü için yararlı olacak bir anlaşmaya yakında ulaşacağımıza kesinlikle inanıyorum'' diye konuştu.

Tahvil faizleri Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in yeni hükümetin kurtarma planını uzatmayacağını açıklamasının ardından dün sert şekilde yükselmişti. Kurtarma planı, Yunanistan'ın harcamalarda ağır bir kesintiye gitmesi karşılığında son 5 yılda emekli ve kamuda çalışanların maaşlarını ödemesine imkan sağlamıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hamburger Abendblatt'a verdiği röportajda ''Avrupa ülkeleri, Yunanistan ve krizden ciddi şekilde etkilenen ülkelerle, kendi reformlarını gerçekleştirmeleri ve tasarruf konusunda çaba göstermeleri halinde dayanışma halinde olmayı sürdüreceklerdir'' açıklamasında bulundu.

Ancak Tsipras, Euro Bölgesi'nden Yunanistan'ın borcunun silinmesini ve ekonomiyi canlandırmak için daha fazla kamu harcamasına imkan veren alternatif bir programa geçilmesini istiyor.