Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) borcuna ilişkin, "Yunanistan'la yeni bir sözleşme yapmalıyız. Kamu borcu konulardan sadece bir tanesidir" dedi.

Fransa Maliye Bakanı Sapin, Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varufakis ile Paris'te bir araya geldi.

Maliye Bakanlığı'ndaki görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Sapin, Yunanistan'a dost bir ülke olan Fransa'nın üzerine düşen rolü oynayacağını belirterek, "Yunanistan'la yeni bir sözleşme yapmalyız. Kamu borcu konulardan sadece bir tanesidir" ifadelerini kullandı.

Sapin, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), AB, Avrupa Komisyonu ve Eurogroup'un, Yunanistan'ın durumuyla ilgili diyalog içerisinde bulunması gerektiğini söyledi.

Yunanistan'ın reformlar konusunda zamana ihtiyacı olduğunu vurgulayan Sapin, "Yunanistan'a güveniyorum. Yunanistan zorlukları aşacak ve gerekli reformları yapacaktır" diye konuştu.

Sapin, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalacağına inandığını kaydetti.

Görüşme öncesi basın mensuplarına açıklamada bulunan Sapin, Yunanistan'ın borcuna ilişkin, "Tartışabiliriz, erteleyebiliriz, hafifletebiliriz ancak iptal edemeyiz" ifadesini kullanmıştı.

Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis ise yakın zamanda Berlin ve Frankfurt'a bir ziyaret gerçekleştirmek istediğine değinerek, Almanya'nın Avrupa'da önemli bir ülke olduğuna dikkati çekti.

"Elbette Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble ile görüşmek için Berlin'e gideceğim" diyen Varufakis, Yunanistan'ın yeni bir borç paketi istemediğinin altını çizdi.

Varufakis, "Yunanistan borçlara bağımlı bir ülke haline geldi, biz buna bir son vermek için seçildik" dedi.

Fransa Başbakanı Valls

Sosyalist Parti'nin (PS) bölge temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda konuşan Fransa Başbakanı Manuel Valls de Yunan halkının tercihlerine saygı göstermek gerektiğine işaret ederek, "Halk, ekonomik krizden ve kemer sıkma politikalarından bunaldı ve sorumluluğu sola vermekte karar kıldı" diye konuştu.

Cezalandırıcı kemer sıkma politikalarının artık AB'nin bir projesi olamayacağını vurgulayan Valls, Fransa'nın, Yunanistan'a yükümlülüklerine uyması konusunda yardım etmesi ve avro bölgesinde kalması için ülkeyi teşvik etmesi gerektiğini dile getirdi.

AA