Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’nin eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, ABD ekonomisinin büyümeyi destekleyici önlemlere hala ihtiyacı olduğunu ve iyimserliğini azaltan deflasyon endişesinin enflasyondan daha büyük bir problem potansiyele olduğunu belirtti.

60 yalından Summers bir televisyon kanalında verdiği röportajda, “Risklerin yukarı yönlü olmaktan çok aşağı yönlü olduğu bir durumdayız. Deflasyonun, aşırı enflasyondan daha büyük bir risk teşkil ettiği bir durumdayız. ABD ekonomisindeki büyümeye odaklanmamız gerekiyor” dedi.

Fed yetkilileri, bir yandan 2006’dan bu yana ilk faiz artışını gerçekleştirmeyi değerlendirirken diğer yandan düşük enflasyon işaretlerini gözlemliyor. Bloomberg anketine kayılan ekonomistlere göre Pazartesi günü açıklanacak resmi veri, Fed’in tercih edilen enflasyon göstergesi, kişisel tüketim harcamalarının Aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 0.8 artış ile 2009’dan bu yana en düşük seviyede yükseldiğini gösterebilir. kişisel tüketim harcamaları 31 aydır merkez bankasının yüzde 2’lik hedefinin altında seyrediyor.

ABD’de işsizlik düşerken büyüme diğer sanayileşmiş ülkeler geride bırakıyor. ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasılası dördüncü çeyrekte yıllık oranda yüzde 2.6 büyüme gösterdi Bir önceki çeyrekte yüzde 5 yükseliş görülmüştü.

Harvard Universitesi profesörlerinden Summers, “ABD toparlanmasının ivmelendiğine yönelik işaretten memnun olmak zorundayız. Ancak bu memnuniyet ılımlı olmalı” dedi.