Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, enerji şirketlerinin hisse senetlerindeki yükselişlerin piyasanın geneline yayılması sonucu, çıkışını ikinci güne taşıdı ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, son bir yılın en güçlü aylık kaybının ardından yukarı yönde hareket etti.

Exxon Mobil Corp. ve Chevron Corp., Brent petrolünün boğa piyasasına girmesi ile birlikte, en az yüzde 3 değer kazandı. Freeport-McMoRan Inc., emtia grubunun 2012'den bu yana en büyük üç günlük çıkışını gerçekleştirmesinin ardından yüzde 8.8 yükseldi. General Motors Co. ve Ford Motor Co., düşük akaryakıt fiyatları ve gerileyen işsizliğin Tüketici Güvenini artırması sonucu satışlarının analistlerin tahminlerini aşması sonucu sıçrama yaptı.

S&P 500 yüzde 1.4 yükselerek 2,050.03 puandan kapandı ve 50 günlük ortalamasının üzerine çıktı. Dow Jones Endeksi 305.36 puan ya da yüzde 1.8 kazançla günü 17,666.40 puandan tamamladı. Endeks son iki günde yüzde 2.9 yükseldi ve bu 8 Ocak'tan bu yana en büyük kaznacı işaret ediyor.

Milwaukee'de RW baird & Co. şef yatırım startejisti Bruce Bittles, "Petrol fiyatlarının istikrar kazanmakta olduğu gerçeği, küresel ekonominin gerçekten sıkıntıda olduğu görüşünü biraz zayıflatıyor," dedi ve "Piyasalar Ocak ayındaki düşüşün ardından biraz aşırısatım durumunda. Bu da bugünkü yükselişin nedenlerinden biri" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi Pazartesi günü yüzde 1.3 yükseldi ve iki günlük yükseliş endeksin bu yılki kaybının yüzde 0.4'e daralmasına neden oldu. Endeks Ocak ayında, yavaşlayan küresel ekonominin ABD ekonomisini olumsuz etkileyeceği endişeleri ve aynı zamanda, ham petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş ve güçlenen doların şirket karlarında erimeye yol açtığına ilişkin işaretlerden dolayı, yüzde 3.1 ile son bir yılın en hızlı aylık düşüşünü gerçekleştirdi.