Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, kamu hizmetleri şirketlerinin gerilemesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Yunanistan’ın finansmana erişimini kısıtlaması ile 4 günden bu yana ilk kez düşüş gösteriyor. Güney Kore vonu gelişmekte olan ülke para birimlerindeki düşüşlere öncülük etti.

Huadian Power International Corp., sektör araştırma enstitüsü ICIS’in Çin’in şebekeye bağlantılı güç fiyatlarını indirebileceğini belirtmesinin ardından Hong Kong’da yüzde 10 gerileyerek Çin kamu hizmeti şirketlerindeki düşüşlere öncülük etti. PetroChina Co., petrolün dün yüzde 8.7 gerilemesinin ardından enerji şirketlerindeki kayıpları hızlandırdı. Şanghay Bielşik Endeksi, Çin’in bankalar için zorunlu karşılık oranını düşürmesinin ardından kazançları sildi. Von dolar karşısında yüzde 0.6 zayıfladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.5 gerileyerek Hong Kong saati ile 14:47’de 976.19 puana geldi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yunanistan'ın hali hazırdaki kurtarma planına bağlılığına ilişkin endişeleri gerekçe göstererek Atina'nın doğrudan likiditeye ulaşımını kısıtladı ve yeni hükümetin üstündeki baskıyı artırdı. Çin Merkez Bankası, ekonominin geçen yıl 1990 yılından bu yana en yavaş büyümesini göstermesi ile birlikte, piyasaya likidite sağlamak için, bankaların rezerv olarak ayırmak zorunda oldukları nakit miktarını düşürdü.  Çin Merkez Bankası, internet sitesinden yaptığı açıklamada, zorunlu karşılık faizini, 5 Şubat'tan itibaren geçerli olmak üzere, 50 baz puan düşürdüğünü duyurdu.

Maritime Bank Securities hisse senedi araştırma müdürü Dang Tran Hai Dang, “AMB’nin Yunanistan’a yönelik harekete bazı yatırımcıların çekilmesine neden olabilir. Çin kararı kısa vadede piyasa güveninin desteklenmesine yardımcı olacak. Ancak uzun vade için bunu söylemek güç” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 2.1 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.7 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.3 artış gösterirken, 16.1 kat değerleme kaydedildi.