Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sanayi metalleri, Yunanistan’ın Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından sağlanan kritik bir fonlama arterini kaybetmesinin ardından doların euro karşısında yükselmesi ile geriliyor. ABD dolarının yükselmesi dolar ile fiyatlanan emtianın daha pahalı hale gelmesine neden oluyor.

Bakır, 21 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeden kapanış yapmasının ardından yüzde 1.1 geriledi. Nikel düşüşü 3. güne taşıyor. AMB’nin kararı, Yunanistan bankaları için finansman maliyetlerinin artmasına neden olacak. Euro dolar karşısında, AMB’nin Çarşamba günü yaptığı açıklamanın ardından yüzde 1.4 gerilemesinin ardından kayıpları koruyor. Petrol, Çarşamba günü yaklaşık iki ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından New York’ta varil başına 50 doların altından işlem görüyor.

Sydney merkezli Mine Life Pty. kıdemli kaynak analistlerinden Gavin Wendt,  “Gerileyen fiyatlar genel olarak yükselen ABD dolarından ve düşen petrol fiyatlarından kaynaklanıyor. Piyasalar Çin emtia tüketiminin istikrarına yönelik işaretler arıyor. Ancak tabanı görmemiz öncesinde biraz daha aşağı yönlü hareketlenme olabilir” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.9 düşerek Hong Kong saati ile 13:45’te ton başına 5,655 dolardan (pound başına 2.57 dolar) alıcı buldu. Fiyatlar beş günden bu yana ilk kez geriledi ve bu yılki kayıpları yüzde 10’a getirdi. Nikel yüzde 1.6 değer kaybı ile ton başına 14,880 dolardan işlem gördü.

Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.8 gerileyerek pound başına 2.5715 dolara indi. Nisan vadeli bakır kontratı Şanghay’da yüzde 0.4 düşüş ile ton başına 40,980 yuan (6,553 dolar) oldu.

LME’de alüminyum, çinko, kurşun ve kalay geriledi.