Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, 6 yıla yakın bir sürenin en yüksek işlem volatilitesi ile birlikte ikinci haftalık kazancı kaydetmeye hazırlanıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yükselişi ikinci güne taşıyor ve bu hafta yüzde 6 artış gösterdi. ABD Petrol Fonu opsiyonlarını kullanarak fiyat dalgalanmasını ölçen CBOE Petrol Volatilite Endeksi, Perşembe gününü 63.14 ile Nisan 2009’dan bu yana en yüksek seviyede kapattı. ABD’deki 9 tesiste 1 Şubat’ta greve giden Birleşik Çeliş İşçileri Sendikası, 30,000 çalışan için teklif edilen 6. yeni işgücü kontratını reddetmesinin ardından gelecek hafta Royal Dutch Shell Plc ile pazarlıkları sürdürmeyi planlıyor.

Petrol, resmi verilerin dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD stokların 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştığını göstermesinin ardından Çarşamba günü Ocak 2009’dan bu yana en büyük dört günlük ralliyi sonlandırdı. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, Asya’ya yapılan Mart ayı petrol satışları için fiyatları düşürerek ülkenin pazar payı için mücadele ettiği sinyali verdi. Devlete ait olan Saudi Arabian Oil Co. Perşembe günü yaptığı açıklama ile Arap hafif petrolü için resmi satış fiyatını 90 sent indirim ile varil başına 2.30 dolara düşerek Orta Doğu göstergelerinin altında çekti. Söz konusu satış fiyatı, Bloomberg’in veri toplamaya başladığı tarihten bu yana, en az 14 yılın en düşüğü olarak kaydedildi.

Chicago’daki Price Futures Group kıdemli piyasa analistlerinden Phil Flynn, “Piyasanın arz durumunun değişebileceği işaretleri karşısında düşüş eğilimli arz durumuna odaklanıp odaklanmaması gerektiği üzerinde büyük bir tartışma var. Şirketlerin sermaye harcamalarında düşüşe gitmesi ve sondaj kulelerinin rölantiye alınması bir değişimin olabileceği sinyali veriyor” diye konuştu.

Mart vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) Nymex elektronik işlemlerde 1 dolar kadar yükselerek varil başına 51.48 dolara geldi ve Singapur saati ile 12:26’da 51.14 dolardan alıcı buldu. Kontrat, Perşembe günü 2.03 yükseliş ile 50.48 dolara ulaştı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 5 yukarısında seyrediyor. Vadeliler bu yıl yüzde 4 geriledi.

Mart vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 78 sent kadar veya yüzde 1.4 artış göstererek varil başına 57.35 dolardan işlem gördü. Kontrat bu hafta yüzde 7.6 yükseldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 5.85 dolar seviyesinde.