Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, petrolün toparlanmayı sürdürmesi ve Pfizer Inc.’in 17 milyar dolarlık bir anlaşma açıklamasının ardından gösterge endekslerin bu yılki kayıpları silmesi ile yükseldi.

Denbury Resources Inc. ve Noble Corp., petrolün yüzde 4.7 yükselmesi ile yüzde 3.7’den fazla prim yaptı. Pfizer, enjekte edilebilir ilaç ve aşılama teknolojisi sağlayıcısı Hospira Inc.’i satın almaya karar vermesinin ardından yüzde 2.9 yükseldi. Hospira yüzde 35 değerlendi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 1.1 yükselerek New York saati ile 16:00’da 2,062.52 puan ile günü tamamladı. Dow Jones Industrial Average 211.86 puan veya yüzde 1.2 artış göstererek 17,884.88 puana geldi. Russell 2000 Endeksi yüzde 1.5 yükseliş gösterdi. ABD piyasalarında Perşembe günü yaklaşık 7 milyar hisse senedi işlem gördü ve işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 3.2 yukarısında seyretti.

Endesklerdeki yükselişte ham petrol fiyatlarının yüzde 5 artarak dünkü kayıplarını azaltması etkili oldu. Son 7 ayda yüzde 50'nin üstünde değer kaybeden ham petrol fiyatları, hafta başından yüzde 20'ye yakın yükseldikten sonra dün yüzde 7 değer kaybederek, endeksleri aşağı çekmişti.

Öte yandan, ABD'de bugün açıklanan verilere göre, dış ticaret açığı Aralık 2014'te 46,6 milyar dolara çıkarak son iki yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Açığın beklentilerin çok üstünde gelmesinde, güçlenen dolar nedeniyle azalan ihracatın etkili olduğu belirtildi.

Geçen hafta ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı ise 278 binle, beklentilerin altında kaldı.

Analistler, yatırımcıların haftanın son işlem gününde, Ocak ayına ilişkin tarım dışı istihdam verisine odaklanacağını ifade ediyor.

Tarım dışı istihdam Aralık ayında 252 bin kişi artmış, işsizlik oranı ise yüzde 5,6 ile son 6,5 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.