Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

PhillipCapital Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar Gökşen, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Yunanistan tahvillerini kendisi ile doğrudan likidite işlemlerinde teminat olarak kabul etmemesinin Yunanistan konusunda önemli bir dönemeç sinyali verdiğini belirterek, Yunanistan bankacılık sektörü için maliyetleri önemli oranda artıran bu kararın ülkenin kemer sıkma politikalarından uzaklaşmasını engellemek için Avrupa Birliği (AB) tarafından atılmış bir adım olduğunu ifade etti.

Gökşen, AMB'nin son hareketi sonrasında önemli bir finansman kaynağının da ortadan kalkması ile Yunanistan'ın ilerideki aylarda borç ödemelerini nasıl gerçekleştireceği konusunun endişe yarattığını aktardı.

Gökşen, önemli ve ucuz finansman kaynağının kesilmesinden sonra bu tür ek kaynak gerektiren adımların nasıl finanse edileceği sorusunun gündemi daha çok meşgul etmeye başladığını anlattı.

AMB'nin Yunanistan tahvillerini kendisi ile doğrudan likidite işlemlerinde teminat olarak kabul etmemesinin Yunanistan konusunda önemli bir dönemeç sinyali verdiğini belirten Gökşen, Yunanistan bankacılık sektörü için maliyetleri önemli oranda artıran bu kararın ülkenin kemer sıkma politikalarından uzaklaşmasını engellemek için Avrupa Birliği (AB) kanadından atılmış bir adım olduğunu ifade etti.

"AMB'nin likidite musluğunu kısması Yunan bankalarını sıkıntıya sokabilir"

Işık FX Araştırma Uzmanı Gizem Nalbantlı ise AMB'nin likidite musluğunu kısmasının Yunanistan'da ekonomik risklerin artması ile daha fazla mevduat çıkışına sebep olabileceğini ve Yunan bankalarını sıkıntıya sokabileceğini işaret etti.

Yunanistan'ın daha fazla kurtarma kredisi kabul etmeyi reddetmesi nedeniyle ülkenin iki ay içinde likidite sıkıtısına düşebileceği öngörüsünde bulunan Nalbantlı, Yunan bankalarında genel seçimler öncesinde iki aylık sürede 15 milyar euro civarında mevduat çıkışı yaşandığını ifade etti.

Nalbantlı, şunları kaydetti:

"Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ve Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, borçların azaltılması konusunda yaptıkları görüşmelerden sonuç alamıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel de Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin Yunanistan'a olan bakışının değişmeyeceğini düşündüğünü belirtti. Ardından da Draghi'nin Varoufakis ile görüşmesi sonrasında Yunanistan'a uygulanan likiditenin kısıtlandığı açıklandı. 2010 yılından beri çöp tahvil diye tabir edilen teminatlara karşı AMB fonlarını kullanabilen Yunan bankalarının, artık kendi merkez bankalarına başvuru yapmaları gerekecek."

AMB, Yunanistan'a teminatı kaldırdı

AMB, bankaların Yunanistan'ın borçlarını kredi teminatı olarak kullanmasına izin veren muafiyeti kaldırdı.

Yunanistan tarafından ihraç edilen ya da tamamen teminat altında olan menkul borçlanma araçlarını etkileyen muafiyeti kaldırma kararı alan banka, söz konusu kararın mevcut Eurosistem kuralları çerçevesine uygun olduğunu belirtti. Söz konusu düzenleme, 11 Şubat itibarıyla geçerli olacak.

Muafiyet, bu araçların Eurosistem para politikası operasyonlarında minimum kredi derecelendirme gereklerini yerine getirmemesine rağmen kullanılmasına imkan tanıyordu.

AA