Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Guvernörü Haruhiko Kuroda, merkez bankası kararının ardından yaptığı konuşmada gerektiğinde para politikasında değişiklik yapmaya hazır olduğunu söyledi. BOJ rekor düzeydeki teşviki sabit tutma kararı almıştı.  

Dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi Japonya’nın temel fiyat trendlerinde bir değişiklik olmadığını belirten Kuroda, bu noktada atılacak ek bir adımın gereksiz olduğunu dile getirdi. BOJ Çarşamba günü açıkladığı kararda, parasal tabanı yıllık bazda 80 trilyon yen (670 milyar dolar) tutarında artıma taahhüdünü sürdürdü. BOJ’un kararı ekonomist beklentileri ile paralel olarak gerçekleşti.

İhracattaki yükselişin üretime destek olması ek genişleme için aciliyeti azaltırken, petrol fiyatlarındaki gerileme enflasyonun daha da yavaşlamasına neden oluyor. Kuroda, merkez bankasının yüzde 2’lik fiyat hedefine ulaşmada riskleri izlemeye devam edeceğini söyledi.

Dai-ichi Life Research Institute ekonomisti ve eski bir BOJ yetkilisi olan Hideo Kumano, “Çekirdek tüketici fiyatları yükselişinin petrol fiyatlarındaki düşüş ile yavaşlamayı sürdürmesi enflasyon beklentileri olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla BOJ’un duruşunu korumada zorlanabilir. Merkez bankası Ekim ayında ek ayında ek genişlemeye gitmek zorunda kalabilir” dedi.