Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed, 27-28 Ocak'ta düzenlendiği Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) tutanaklarını yayınladı. Tutanaklara göre birçok yetkili, ABD ekonomisinin karşı karşıya olduğu risklerin faizlerin daha geç artırılmasını gerektirdiğini düşünüyor.

Fed politika yapıcıları ayrıca 'sabırlı' ifadesinin metinden kaldırılmasının zamanlama konusunda bir mesaj içereceğinden endişe duyuyor.

Tutanaklarda ''Birçok katılımcı politika normalleşmesinin başlangıcının zamanlamasına ilişkin riskleri değerlendirdiklerinde, federal fonlama oranlarını daha uzun süre düşük tutmanın anlamlı olacağı sonucuna vardıklarını belirttiler'' denildi.

FOMC kayıtlarında, risklerin dengeli olduğu belirtilmesine rağmen, dolardaki yükselişe işaret ediliyor ve Yunanistan, Ukrayna gibi krizlerin yanı sıra ücret artışındaki durgunluğun faiz artışı tezini zayıflattığı belirtiliyor.

Çoğu yetkilinin bu yıl faiz artışı beklediği ifade edilen tutanaklarda, politika yapıcıların büyüme ve istihdam piyasasındaki destekleyici gelişmeler ile birlikte çok düşük seyreden enflasyonu değerlendirerek, faiz artışının doğru zamanlamasını bulmaya çalıştıkları dile getirilmiş.

Komite'nin 28 Ocak'taki açıklamasının oy birliği ile kabul edildiği ifade edilen tutanaklar, borçlanma maliyetlerinin artışına ilişkin farklı fikirlerin olduğunu ortaya koydu.

Kayıtlarda ''Bazı yetkililer bu riskleri dikkate almalarına rağmen, federal fonlama oranlarının yeteri kadar düşük tutulduğunu ve yakın vadede sıkılaşmaya başlamanın uygun olduğu değerlendirmesinde bulundular'' denildi.

Fed o toplantıda faiz artışı konusunda sabırlı olacağı taahhüdünü yineleyerek, Nisan'dan önce faiz artışı gelmeyeceği beklentisini desteklemişti.