Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama ve 4 AB üyesinin liderleri, Ukrayna'da ateşkes ihlallerinin devam etmesi halinde Rusya'ya karşı ilave yaptırımlara başvuracakları mesajını verdi.

Obama ile AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi, video konferans üzerinden Ukrayna ve Libya konusunu görüştü.

Tusk'un basın ofisinden yapılan açıklamada, liderlerin Minsk anlaşmasının tam uygulanmasıyla yaptırımlar arasında "yakın bir bağ bulunduğu" konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

Açıklamada, "Eğer Minsk anlaşmaları daha fazla ihlal edilirse liderlerin ilave yaptırımlara karar vermeye hazır olduğu" kaydedildi.

Öte yandan liderlerin, Libya'daki durumdan derin endişe duyduğu ve bu konuyu daha fazla tartışmayı planladıkları ifade edildi.

Liderler, görüşmede 12 Şubat'ta Minsk'te varılan anlaşmaya tarafların uyması konusundaki kararlılıklarını teyit etti. Moskova yönetimine yönelik yaptırımlar ve Minsk anlaşmasının şartlarının yerine getirilmesi arasındaki ilişkiye dikkati çeken liderler, Minsk anlaşmasının bozulması halinde uluslararası camianın buna güçlü bir mesaj vereceği yolundaki iradelerini yineledi.

Liderler ayrıca, AGİT'in ateşkesi ve ağır silahların çekilmesini denetlemesi konusundaki önemli rolüne dikkati çekti. Görüşmede, Libya'daki gelişmeler de ele alındı

Cephe hattındaki silahların çekilmesi

Bu arada Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Basın Bürosundan yapılan yazılı açıklamada, ağır silahların cephe hattından, Minsk mutabakatında öngörülen mesafeye geri çekilmesi sürecinin tamamlanmak üzere olduğu bildirildi.

Sürecin, Minsk mutabakatının hayata geçirilmesinin kontrolü ve koordinasyonu eylem planı çerçevesinde gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, Ukrayna tarafının söz konusu eylem planının uygulanmasına itinayla riayet ettiği ve buna riayet etmediği öne sürülen ayrılıkçılardan da aynı davranışın beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, Rus yanlısı ayrılıkçıların doğudaki belirli yön ve güzergahlarda asker ve silahlarını yoğunlaştırmaya ve Ukrayna askerlerinin konuşlandığı noktalara saldırı düzenlemeye devam ettiği ileri sürülerek, "ayrılıkçıların barış planı çerçevesinde anlaşmaya varılan talepleri yerine getirmemeleri halinde, Ukrayna ordu birliklerinin de cephe hattından geri çektiği ağır silahları en kısa zamanda eski yerine getireceği" uyarısında bulunuldu.

Doğudaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada ise gün içinde ayrılıkçıların 20 kez ateşkes ihlali yaptığı kaydedilerek, son 24 saatte çıkan çatışmalarda 3 Ukrayna askerinin yaşamını yitirdiği, 9 askerin yaralandığı belirtildi.

AA