Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in emtia ticareti, yeni yıl tatilinin petrol, demir cevheri, bakır ve soya fasulyesi ithalatlarını yavaşlatması ile Şubat ayında yavaşladı. Alüminyum ve çelik ihracatları geriledi.

Gümrük İdaresi’nin Pekin’de açıkladığı verilere göre bakır ithalatı 4 yılın en büyük düşüşünü kaydederken, soya fasulyesi ithalatı Ekim ayından bu yana en düşük seviyeye indi. Petrol ve demir cevheri ithalatları 3 ayın en zayıf seviyesine yavaşladı. Çelik ihracatı Ağustos’tan bu yana en kez düşüş gösterdi. Çin, 4 ayın en düşük alüminyum ihracını gerçekleşti.

Ham madde ticaretindeki yavaşlama, ülkenin en önemli festivalinin etkisini yansıtıyor. Bir hafta süren tatilde fabrikalar ve üretim yavaşlıyor. Total ihracat, ABD ekonomisindeki toparlanma ile bir yıl önceye göre Şubat ayında yüzde 48’den fazla yükseliş gösterdi. İthalat, yüzde 20.5 geriledi. Ticaret fazlası 60.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Huatai Great Wall Futures analistlerinden Xie Zhaowei, “Yeni yıl tatili, ticaret verisi için önemli bir olumsuz etken. Ancak bir hafta süren tatilin etkileri hariç tutulduğunda dahi Çin içinde talep düşük seyrediyor. Ekonomi yavaşlıyor” dedi.