Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı bu ay 17 Mart Salı günü gerçekleştirilecek. Toplantı öncesinde geçtiğimiz hafta başlayan ve bu hafta da devam eden Dolar/TL 'deki yukarı yönlü hareket, Banka'yı yeni adımlar atmaya yöneltti. 

TCMB Şubat ayı PPK toplantısının ardından bir hafta vadeli repo ihale faizinde indirime giderek yüzde 7.75'ten yüzde 7.50'ye düşürmüştü. TCMB ayrıca faiz koridorunda da değişiklik yaparak, üst bant olan gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11.25'ten yüzde 10.75'e ve alt bant olan gecelik borçlanma faizini ise yüzde 7.50'den yüzde 7.25'e indirmişti.

Merkez bugün, uzun vadeli borçlanmanın teşvik edilmesi amacıyla rezerv opsiyonu katsayılarının değiştirilmesi yoluyla 1.5 milyar dolar döviz likiditesi sağlanacağını açıkladı. TCMB dün ise döviz depolarında faiz oranının dolar için yüzde 7.5'ten yüzde 4.5'e, euro için yüzde 6.5'ten yüzde 2.5'e indirildiğini açıklamıştı. 

Geçtiğimiz hafta önce Standard & Poor's (S&P) tarafından yapılan Türk bankacılık sektörüne yönelik değerlendirmeler ve gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki kayıpları ile 2.60 seviyelerine yükselen dolar/TL, ardından Cuma günü ABD'de tarım dışı istihdamın beklentiyi aşması ve böylece Fed'in faiz artırım zamanının yaklaştığı yönündeki spekülasyonların artması üzerine zirve rekorunu 2.6475 lira seviyesine kadar taşıdı. Bugün ise güne 2.60 seviyelerinde başlayan kur, doların genel olarak yükselişe geçmesi ve özellikle Euro/Dolar paritesindeki sert düşüş ile gün içinde tekrar 2.64'ü aştı. 

Son gelişmeler ve TCMB'nin attığı adımları uzmanlar BloombergHT.com'a yorumladı. 

TCMB'nin 17 Mart'taki PPK toplantısında faiz indiriminin devam edeceğini düşünen Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, BloombergHT.com'a yaptığı yorumda "TCMB bu tarz ufak adımlarla döviz tarafını rahatlatmaya çalışıyor. TL açısından çok majör bir etki beklemiyorum" ifadelerini kullandı.

BloombergHT.com'a dolar/TL kurundaki yükselişi ve TCMB'nin adımlarını yorumlayan Destek Menkul Finansal Analisti Emre Özgüven, "İç piyasada yaşanan gerginlikler ve dolar/TL kurundaki yaşanan tarihi zirveler sonrasında, haftaya yapılacak PPK toplantısı öncesinde TCMB’nin piyasaya döviz likiditesi sağlayarak piyasanın ateşini bir miktar azaltmayı hedeflediği söylenebilir. Atılan bu adımın da etkisinin dün olduğu gibi sınırlı kalması beklenebilir. Bardağın dolu tarafına bakıldığında, TCMB’nin dün döviz depo faiz oranlarında yaptığı indirimden sonra bugün uzun vadeli borçlanmanın teşvik edilmesine dair yaptığı hamle, kur üzerinde daha etkin olmaya çalıştığını ve fiyat istikrarını sağlamaya yönelik adımlar atmaya devam edeceği beklentisi yaratarak olumlu olarak algılanabilir. TCMB, bankalara bu opsiyonu tanıyarak bankaların ellerindeki dövizleri TL zorunlu karşılık yerine yatırmalarına imkan vermekte, böylece bankaların elinde daha kolay krediye dönüştürebilecekleri daha çok TL kalmasını sağlamış olmaktadır. Bankalar, ucuza borçlandıkları dövizi zorunlu karşılık olarak yatırıp daha fazla TL kredi verebilme olanağına kavuşurken, TCMB de bu yolla döviz rezervlerini artırmış olabiliyor. Dün açıklamalarda bulunan Dallas Fed Başkanı Fisher ve Cleveland Fed Başkanı Mester, Fed’in fazileri yakında artırması gerektiğini vurguladı. Bu sene içerisinde Fed’den beklenen olası faiz artırım hamlesinin, TCMB’yi döviz rezervlerinin artırılmasına yönelik bir adım atmaya teşvik ettiği de söylenebilir. Rekor seviyelerde seyreden Dolar Endeksi, Fed’den gelebilecek olası faiz artış beklentileri ve seçim öncesi iç piyasada yaşanması muhtemel gerginlikler döviz rezervlerine yönelik bir adım atılmasında etkili oldu diyebiliriz" dedi.

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ise BloombergHT.com'a son gelişmeleri değerlendirerek, "Yurtdışında Fed toplantısı bekleyişi ve bu toplantıda faiz arttırım sinyali korkusu sebebiyle Dolar Endeksi'nin 98.50'lere kadar çıktığı bir ortamda, TCMB'nin üst üste aldığı mevcut kararlarla doların mevcut yükselişini tek başına durdurması şimdilik zor görünüyor. Dolar/TL'de normalleşme ve TCMB hamlelerinin etkili olması için, öncelikle global anlamda yaşanan ve Dolar Endeksi'nin hızlı yükselişine bağlı olarak gelişen dolarizasyonun mutlaka mola vermesi gerekiyor. Bununla birlikte içerde TCMB ile ilgili haber akışının tam normale dönmesi ve hükümet ile TCMB arasındaki tam uyumun piyasaların önünde ortaya konması içsel denklem olarak önem kazanıyor. TCMB'nin 17 Mart toplantısında dolar/TL'nin mevcut durumu ve Fed toplantısına dair belirsizlikler sebebiyle yeni bir aksiyona gitmesi şimdilik zor görünüyor. Mevcut yurtdışı ve yurtiçi şartlar olumlu şekilde düzelme göstermedikçe, TCMB'nin bekle-gör yapması kuvvetle muhtemel görünüyor. Dolar/TL'de teknik olarak 2.65'ler kalıcı geçilecek olursa, 2.68-2.70 aralığı önemli psikolojik seviye olarak öne çıkacaktır. Dolar Endeksi'nin 100.00 puan üzerine gitmesine paralel olarak 2.70 üzerine olası hareketlerde momentum hızlanabilir. Normalleşme adına 2.60 altında kalıcı olunması ve 2.57-2.58 destek aralığının geçilerek 2.55'lere dönüş yapılması şart görünüyor" yorumunu yaptı. 

BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com